Totodată, ministrul a subliniat că toate măsurile planificate pentru primul trimestru au fost adoptate: „Dacă ar fi să evaluez primele 100 de zile ale mandatului, aș putea spune că am avut un prim trimestru bun, cu progrese notabile, cu crize gestionate – zic eu – eficient și cu îndeplinirea primelor puncte din Programul de guvernare pe sănătate. Pot să vă spun că am reușit să respectăm în totalitate calendarul de angajamente”, a declarat mulțumit Florian Bodog pe blogul personal.
În această perioadă, Ministerul Sănătății a semnat cu Banca Mondială un acord care asigură finanțarea cu 250 de milioane de euro pentru dotarea cu aparatură performantă a spitalelor din România: echipamente de monitorizare, ventilație și ecografie pentru unitățile de primiri urgențe (UPU) din cadrul a 68 de spitale regionale/strategice, institute medicale, spitalele județene, spitale de pediatrie și spitale de suport; 277 mașini de anestezie destinate blocurilor operatorii din cadrul a aproximativ 50 de unități sanitare; echipamente de radioterapie destinate dotării a peste 12 centre naționale.
Dintre realizările enumerate de Florian Bodog amintim: suplimentarea fondurilor pentru Programele naționale de sănătate; actualizarea listei medicamentelor compensate; eliminarea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute din investiții; încheierea contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat între CNAS și deținătorii de autorizații de punere pe piață pentru medicamentele destinate afecțiunilor oncologice, hematologice și pacienților cu hepatită cronică cu virus C aflați în stadii de fibroză F2, F3 și ciroză decompensată.
De asemenea, au fost finalizate contractele de furnizare de echipamente specifice unităților de primiri urgențe din 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale județene, spitale de pediatrie și spitale de suport. În cadrul acestui proces au fost achiziționate ventilatoare, echipamente de monitorizare, ecografe, valoarea totală fiind de 3.91 de milioane de euro.
Introducerea vaccinului pneumococic
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că în acest an ministerul va finanța, în premieră, achiziționarea vaccinului pneumococic pentru copii, care poate preveni anumite cazuri de pneumonie, meningită sau sepsis.
De asemenea, acesta a mai precizat că s-au achiziționat 630.000 doze de vaccin hexavalent, pentru nou-născuți, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B și poliomielitei, cât și cea a vaccinului tetravalent, care se face la copiii de șase ani, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei.
„Am achiziționat 5.000 doze vaccin hepatitic B care vor fi distribuite către maternități la începutul lunii aprilie, în plus, statul norvegian oferind 10.000 de doze, procedurile de transfer fiind în curs de realizare. Având în vedere numărul mare de cazuri, de urgență se achiziționează 115.000 doze de vaccin ROR împotriva rujeolei. Se continuă și procedura de achiziție pe acord-cadru”, a explicat Bodog.
Promite să se centreze pe pacient
Pe lângă faptul că a declarat că este mulţumit dacă se uită la realizările din aceste trei luni, ministrul a prezentat și strategia pentru viitor prin care îi asigură pe români că există și soluții și capacitatea de a le implementa.
„Oamenii trebuie să simtă că accentul se pune pe ei, pe sănătatea lor, iar cadrele medicale trebuie să vadă că au condiții bune de muncă și pot să își dezvolte o carieră aici în România. În perioada care urmează îmi voi continui munca la același nivel ridicat ca și până acum pentru implementarea măsurilor asumate prin Programul de Guvernare și pentru a identifica și corecta deficiențele sistemice ale Sănătății din România. Aș vrea de asemenea ca în viitor, pe termen mediu și lung, să ne axăm și mai mult pe programe de informare și prevenție, având ca obiectiv eficientizarea cheltuielilor, astfel încât să putem folosi toate resursele disponibile acolo unde este într-adevăr nevoie de ele”, a încheiat Florian Bodog.
Citiți principiile noastre de moderare aici!