Ediţia a IX-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” va avea loc în perioada 3-4 decembrie 2022 şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2022-2023 în România. Nicolae Pop, președintele Asociației Culturale D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), organizatoarea festivalului, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România (ACoR) – Filiala Județeană Bihor, ne-a informat că: „deja tradiţionalul concurs de sâmbătă între comunele din judeţul Bihor şi invitatele lor (comune înfrățite) va fi completat, duminică, de o competiţie între echipe de profesionişti reprezentând și zone din ţară”.
[eadvert]
Participanți și concurs
Până în prezent, s-au înscris în concurs 13 comune din județul Bihor: Valea lui Mihai, Tulca, Pomezeu, Nojorid, Avram Iancu, Diosig, Sântandrei, Dobrești, Răbăgani, Roșia, Holod, Căbești și Girișu de Criș. Organizatorii se așteaptă ca cifra comunelor participante să treacă de 15. Se așteaptă confirmări inclusiv din județele Satu Mare, Timiș și Sălaj.
În cadrul festivalului vor fi acordate următoarele premii: Cea mai bună țuică/ pălincă; Cei mai buni cârnaţi; Cei mai buni caltaboşi; Cel mai bun toroş/ Cel mai bun produs specific zonei; Cel mai bun produs special; Premiul de popularitate – cele mai multe tichete; Premii speciale; Marele premiu (I, II, III).
Duminică vor concura profesioniști, echipele înscrise până în prezent fiind: Grill Fest & Carnexpo (București), Bers Nova & Crius, Mircea Groza & Poveștile socăciței (Sălaj), Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic Mihai Viteazul. Și aici lista înscrierilor rămâne deschisă.
Participanții la aveniment vor putea asista la demonstrații de artă culinară făcute de: chef Ciprian Nicolescu (Comtim), chef Mircea Groza (Poveștile socăciței), chef Nina Rus (Dezlegare la pește).
Program și recitaluri
Sâmbătă, în cadrul festivalului va avea loc lansarea imnului „D’ale porcului”, de către Văru’ Săndel & Echipa „D’ale porcului”. Văru’ Săndel va susține și un recital în cadrul festivalului.
Asociația „Folclor fără frontiere” va prezenta un spectacol de dans și muzică.
De asemenea, pe scenă va urca și Darius Mabda, câștigătorul „Românii au talent” 2022.
Duminică, pe scena festivalului vor urca: Ansamblul folcoric „Nuntașii Bihorului”, Orchestra „Rapsodia Bihoreană” (dirijor prof. Liviu Buțiu), Grupul vocal „Lioara”, Teodora Șandru, Florica RUJA, Ioana Urs, Cornel BORZA și Tinu Vereșezan, Natalia Selejan și Naty Loves Monday.
Tot duminică vor mai avea loc: Târg de produse tradiţionale, degustare țuică/ pălincă; degustare cârnaţi şi caltaboşi – concurs; degustare preparate specifice/ speciale – concurs; demonstraţii de artă culinară.
Juriu
Juriul principal al ediţiei a IX-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” este, ca în ultimii ani, format doar din profesionişti, nume „grele” ale gastronomiei româneşti, oameni pentru care arta culinară nu mai are secrete. Îi amintim pe. Ştefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România – preşedinte, Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020 – vicepreşedinte; Mircea Groza – arheolog culinar, autor „Poveştile socăciţei”; Nina Rus – manager Păstrăvăria Rin Romuli, owner „Bunătăţile lu’ Nina”; Doru Vremeș, membru al juriului la Top Chef Măcelar 2022, owner Ria Do Trading; Alexandru Şandrău – executive chef, Complex President Băile Felix; Nicolae Pop – directorul Festivalului-concurs „D’ale porcului” – secretar
Juriul principal este completat de reprezentanţii unor parteneri/ sponsori/ invitaţi, care vor juriza separat de acesta, pentru premii speciale.
Festivalul-concurs „D’ale porcului” este primul eveniment de gastronomie tradițională din România care are trei băuturi oficiale locale, realizate sub marca proprie – „doboRÂT”: bere neagră artizanală Bers Nova – Borș, pălincă de prune Trămuța – Tulca, și vin roze Familia Darabont – Biharia.
Partenerii evenimentului sunt Comtim și Star Stone.
Târg de produse tradiționale
Şi ediţia a IX-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” va umple cămările vizitatorilor pentru iarnă: festivalul va găzdui şi deja tradiţionalul târg de produse locale, alimentare și non-alimentare, intitulat „FAIN DINing BIHOR” (marcă în curs de înregistrare).
Printre expozanții care au confirmat deja participarea se numără: sculptorul Radu Lazăr – Ceica, Stupina Popa – Pomezeu, Straița Bunicii – Săliște de Vașcău, II Heredea Alina Mariana – Oșorhei, Lavanda Criss – Lăzăreni, II Pașca V. Monica – Beiuș, Brânzaș Maria PFA – Lăzăreni, Merita Bio – Cheresig, Tirban Marius Gheorghe PFA – Buntești, Mateaș Bio Berries – Salonta, Cămara Apusenilor, CBD Center, Szilagyi E. Eva – Oradea.
„Cumpăraţi şi consumaţi produse agro-alimentare locale: produse în Bihor, crescute în Bihor! E pentru sănătatea şi bunăstarea noastre, ale tuturor! Fiţi mândri! Fiți loiali! Fiți Bihoreni pentru Bihor!!!”, îi invită Nicolae Pop pe cei care vor vizita festivalul.
Gală „Premii pentru Pace”
Ioan Șora, vicepreședintele ACoR, a anunțat că, simultan cu festivalul, se va organiza o gală de premiere în care vor oferite premii pentru pace câtorva oameni importanți ai României. Astfel, au fost invitați: președintele și primul ministru al României, miniștri. În prezent se așteaptă confirmările. Una dintre confirmă a fost făcută. Este vorba de ministrul Agriculturii, Petre Daea. De fapt, Petre Daea s-a întâlnit cu reprezentanții „D’ale porcului” la Bucharest Food Expo.
Trimite articolul
XCe frumossss, vine sa si vada fratii patrupezi !!!
D’aea porcului!
Șadă dreacu-n el
Daca vine daia cu oaia la porc succesul este asigurat, prin bazaconiile pe care le va spune daia cu oaia, iar la tarani sau cei veniti de la tară il vor aplauda pentru cele rostite. Haz de necaz
9 ok
Numai la din astea umbla mosul, pana isi termina mandatul va fi cu 50 kg in plus 🙂
un comunist adevarat, nu-si dezminte foaita, pt astia politica inseamna doar paranghelii si mese de protocol.