Într-o postare pe pagina sa de facebook. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, amenință cu schimbări conducerile mai multor case județene de pensii. Printre acestea se numără și Casa Județeană de Pensii (CJP) Bihor.
[eadvert]
„Sunt un om care dă o șansă oricui, indiferent de simpatiile politice. Vreau performanță la Ministerul Muncii. Nu mă interesează să fiu simpatizată de angajați. Nu am prietenii. Vreau performanță. Dacă jumătate dintre casele județene de pensii din țară reușesc să se organizeze (cu personal, poate, insuficient; mulți dintre acești colegi care au performat nici nu și-au pus problema să îmi prezinte greutățile, și-au văzut de treabă) și NU au restanțe în soluționarea dosarelor de pensii înseamnă că #sepoate.
Din respect pentru efortul acestor directori/colegi din casele performante care au muncit și, mai ales, pentru că nu mă interesează funcția cât mă interesează respectul pentru pensionari, voi lua decizii la finalul acestei săptămâni cu privire la directorii caselor care, în pofida insistențelor mele, au în continuare restanțe. Totuși, au trecut 8 luni de când am cerut să se rezolve lucrurile. În această perioadă, am cerut inclusiv să fie detașati angajați de la CNPP, să meargă directorii din aparatul central ca să ajute.
Dacă îi întrebi pe acești oameni de ce, găsesc zeci de explicații. Am depășit perioada acestor explicații. I-am sprijinit și încurajat să își rezolve parte din problemele cu care se confruntau, a tocmai pentru a aduce la zi dosarele de pensii. Astăzi, în ciuda acestor eforturi, nu se văd rezultatele”, a scris ministrul Muncii pe pagina sa de facebook.
Case de pensii cu probleme
Violeta Alexandru a anunțat că a sosit vremea să tragă linie. În concluzie, a cerut președintelui Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) ca, în cel mai scurt timp, să opereze schimbări la nivelul conducerii caselor de pensii neperformante. Și dă și exemple: „Alba (aici e un istoric urât, dar totuși nu o să las pensionarii să aștepte 5 ani ca să se recupereze miile de restanțe moștenite de la fosta conducere), Sector 1, Bihor (casă de pensii unde lucrează fostul președinte CNPP, propus de mine și schimbat când am văzut că nu vrea să facă performanță), Ilfov (un director care m-a sfidat, pur și simplu, în fața evidențelor), Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, Vâlcea, Neamț, Hunedoara – Petroșani, Giurgiu, Gorj. Toate termenele de înțelegere au expirat pentru actualii directori. Cine nu poate face performanță în folosul cetățeanului, este mai bine să se retragă”, spune Violeta Alexandru.
„Cine vorbește urât cu pensionarii, cine s-a plictisit de slujba la casa de pensii (îmi scriu oamenii despre astfel de situații) să știe că voi lua decizii. Să nu creadă că se pot ascunde în spatele codului administrativ și că sunt protejați! Nu! Îmi asum! Am avut toată înțelegerea. Nu m-am ascuns cu nimic când am vorbit despre ce rezultate aștept. Performanță! Empatie față de nevoile pensionarilor!”, amenință ministrul.
Acuze nefondate
Reprezentanții CJP Bihor spun că acuzele aduse de ministrul Muncii sunt nefondate. Laurențiu Țenț, care a fost președinte al CNPP pentru patru luni, și la care face referire Violeta Alexandru, ne-a declarat că ministrul are o problemă personală cu dânsul și, nici într-un caz, nu poate fi vorba de neperformanțe la Casa Județeană de Pensii Bihor, și a dat și exemple în acest sens.
„Din punct de vedere al indicatorilor, Casa Județeană de Pensii Bihor stă destul de bine. Restanțele la recalcularea pensiilor, începând cu luna mai sunt zero. În ceea ce privește cazurile noi, nu avem nici o restanță. În cursul anului 2020 au fost făcute peste 10.000 de recalculări”, a precizat Laurențiu Țenț.
Maria Andaluzia Coraș, directorul executiv al CJP Bihor, spune că nu știe exact la ce se referă ministrul Muncii și chiar a fost surprinsă de acuzațiile aduse. Pentru că, până în prezent, nu a primit nici un semnal cum că nu și-ar face bine treaba. „Din informațiile mele și din evidențele pe care le deținem, eu spun că stăm bine, în sensul în care am înregistrat o evoluție vizibilă în intervalul de timp de când sunt eu la conducere, din februarie. Și am avut un număr foarte mare de dosare care au presupus recalcularea indicelui de corecție.
Într-un interval, relativ scurt, de timp pus la dispoziție de către Casa Națională am reușit să le rezolvăm pe toate, motiv pentru care eu consider că acesta este un argument pentru a ne considera oarecum performanți. Măcar din acest punct de vedere. Mai avem niște restanțe la pensiile internaționale. Suntem în relația cu Italia, cu Spania, țări cu care colaborăm foarte greu, dar, între timp, s-au rezolvat dintre probleme. Mai avem încă dosare în lucru, care urmează soluționate, doar că lucrăm foarte greu din cauza faptului că multe decizii se lucrează manual. Aplicația informatică n-a fost actualizată”, a explicat directorul executiv al CJP Bihor.
Mai mult, nu mai sunt restanțe nici în ceea ce privește recalcularea pensiilor pentru persoanele care au fost în pensie de invaliditate și au trecut la limită de vârstă, și aveau dreptul la acordarea indicelui de corecție în baza Hotărârii Curții Constituționale 702 din 2020. „Le-am finalizat pe toate, circa 10.500 de dosare. La fel, nu avem restanțe nici pe înscrierile noi la pensie, nici pe recalculările clasice. De asta am fost și eu puțin contrariată de afirmațiile doamnei ministru. Și până în prezent nu am avut astfel de semnale. Noi raportam, conform solicitării exact pe ceea ce ni se cerea. Se știe exact care este situația. Nu am avut nici un fel de semnale că ar exista nemulțumiri la adresa activității noastre”, ne-a declarat Maria Andaluzia Coraș.
Trimite articolul
XBă da proastă ești.
Adică schimbă oamenii lor cu oamenii noștrii.
-
,… Da’ oamenii noștri, sunt și ai lor…
Adică schimbi pe dracu și pui pe măsa.
Oare, de ce vrea sa o schimbe. Pe fata doamnei Andaluzia…..se vede ca se pricepe. La ceva. La ceva sigur se pricepe,ca doar nu degeaba au angajat-o…:-)))))))))))))))))
D-na ministru habar nu are despre ce vorbește, este o persoană slab pregătită profesional care a ajuns pe poziție pe criterii strict politice.
Da .
Sigur .
Toti din Casa Judeteana de Pensii sunt performanti 😱😭
O adunatura , increngaturi numite pe pile si prin trafic de influenta .
O gasca ce nu poate fi schimbata de zeci de ani de pe scaune , toti si toate din Casa de Pensii Bihor sunt acolo numai cu sprijin primit politic sau prin interventii .
Locuri de munca sigure , calde , prea inalt platite ptr.munca de trei lei pe care o presteaza .
Doamne ce sunt absolvente de licee industriale pina in 1989 , care brusc si-au completat studiile dupa ce erau casatorite si cu copii mari , la cat mai mare distanta , pe la facultati obscure , totul numai ptr.ca sa poata ocupa posturi calde si functii .
Sa isi securizeze locul de munca pina la pensie .
Locuri sigure ptr.sotii de politai , ptr. membre de partid sau simpatizante ale PSD , toate membre devotate ale “sistemului” .
Vin de acasa zambitoare , barfesc toata ziua impreuna , dar cand iau loc la ghiseul de relatii cu publicul afiseaza un zambet fals, fortat , insa devin absolut acre , sunt flegmatice si ironice , tratandu-i pe pensionari cu un miserupism total.
Iesiri la cafele si tigara cu pauze dese motivate de stresul la care sunt supuse doamnele .
Si prin Centru , pe la cumparaturi.
Sa nu mai spunem de atentiile cu care se conditioneaza sau se accepta ptr. impartirea tichetelor gratuite de tratament ale oamenilor.
Sau ce cazari si mese isi “rezolva” angajatii Casei de Pensii de sarbatori pe aceste tichete ale pensionarilor , ptr.ei si familiile lor in zone izolate de vazul lumii .
Un buboi ce trebuie spart .
Ar trebui aceasta institutie ca sa fie efectiv desfiintata si reinfiintata o alta noua . Dar care sa aiba personal nou angajat pe baza de concurs si profesionalism .
Atunci si-ar face treaba probabil si angajatii Casei Judetenne de Pensii Bihor .
Pina atuncii ….
Doar se aduna strans unii cu altii si pun piedica oricarei incercari de schimbare .
Si cum sa doreasca o schimbare ?
Doar lor le convine situatia actuala . Ei sunt si ei intretin sistemul .
Nevoita sa urmez procedura “pensii comunitare”, am fost obligata sa trec prin CJP Bihor si sa ma adaptez modului de (ne)lucru al personalului, în frunte cu responsabila serviciului pensii internationale si al responsabilei ei ierarhice.
In generarea diverselor probleme cu CJP Bihor, nu stiu daca este vorba numai de cantitatea “imensa” de munca pe care o are personalul. Cred este vorba si de lipsa de eficacitate si de incompetenta. Ceea ce pot afirma, prin experienta mea, este ca au un dispret total si o lipsa de consideratie completa fata de persoanele care au muncit si care au dreptul la pensia pentru care au cotizat.
Cu dorinta de a întocmi dosarul de pensie cât mai corect, am trimis acestor doamne mai multe mesaje la care nu mi s-a raspuns decât în momentul în care, dupa zeci de mesaje si deci dupa luni de efort, am trecut prin serviciul Reclamatii al CNPP. Raspunsul (care nu ma lamurea cu ce era în neregula în dosar) era clar cel al unei persoane ofensate de “numeroasele mele adrese” fara sa gândeasca un pic ca, daca mi se raspundea la primul mesaj, celalalte mesaje nu ar fi urmat. Asta ma face sa cred ca modul lor de lucru este ineficace. Dupa incoerentele constatate în cele 2 decizii de pensie primite, în raspunsul transmis prin reclamatii CNPP si în depunerea în cont a unei pensii care nu corespunde la cea care-mi este datorata, tind sa cred este vorba si de incompetenta.
Daca incompetenta si ineficacitatea se pot ierta (deoarece se pot face progrese), dispretul si lipsa de respect fata de oameni nu pot fi iertate. In plus, poate ca multi din acesti oameni care sunt obligati sa trateze dosarul lor la CJP Bihor, nu au capacitatea de a “ghici” erorile produse în calculul pensiei lor si atunci se multumesc cu ce trece printre degetele personalului de la CJP Bihor, ca si cum ar plati pensia oamenilor din punga lor !
Trist, foarte trist pentru toti cei ce au de-a face cu CJP Bihor !
AL