[eadvert]
Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a efectuat luni, 26 iulie, o vizită de lucru în județul Bihor. În prima parte a zilei, ministrul a susţinut o conferinţă de presă la sediul Instituției Prefectului, conferinţă la care a luat parte şi prefectul Dumitru Țiplea.
Au fost trecute în revistă o serie de probleme de mediu, printre care gestionarea deşeurilor, sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje, dar şi aspecte ale ordonanței de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi.
Pedepse aspre
„Gestionarea deșeurilor cauzează probleme nu numai la București, ci ne pune în fața unor provocări și în restul țării. Am avut o discuție cu prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, cu subprefectul Botházy Nándor, cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și cu deputatul Szabó Ödön despre deşeurile care ajung ilegal în județ, o problemă la care trebuie să găsim o soluție urgentă. România nu poate fi groapa de gunoi a Europei. Lucrăm la înăsprirea legislației în vigoare, care pe lângă conștientizarea cetățenilor, obligă conducerile UAT-urilor să creeze infrastructura necesară pentru colectarea separată a deșeurilor. Totodată, implementăm măsuri ferme care vizează colectarea deșeurilor depozitate ilegal. Am alocat un buget semnificativ pentru soluționarea acestor probleme și din fondul PNRR. Venim în ajutorul administrațiilor locale în acest demers din PNRR, unde am prevăzut investiții de peste 850 de milioane de lei în 13.800 de insule urbane ecologice inteligente de colectare separată de la populație, 440 de platforme medii și mari de preluare prin aport voluntar și 15 centre regionale integrate. Apreciez că autoritățile din județul Bihor pun mare accent pe problematica gestionării deșeurilor și încearcă să găsească modalități pentru implementarea bunelor practici în acest domeniu”, a precizat ministrul Tánczos Barna.
Pedepse mai aspre, care pot ajunge până la confiscarea mijloacelor de transport, este de asemenea o altă propunere a ministrului mediului în cazul accesului neautorizat al unor cetățeni cu mijloace de transport sau de deplasare în locuri strict protejate. „ Este inadmisibil ca România să devină ultima țară în care este voie să umbli nestingherit cu mijloace de transport în parcuri naționale. Sancţiunile sunt mari, pot ajunge până la 10.000 de lei, dar văd că acest lucru nu e suficient. Voi propune, ca şi în cazul depozitării ilegale a deşeurilor, să se ajungă la confiscarea mijloacelor de transport”, a spus Tánczos Barna.
Bihorul, exemplu de urmat
„Județul Bihor este printre județele fruntașe în ceea ce privește gestionarea deșeurilor municipale și este inadmisibil să autorizăm zeci de puncte de depozitare sau de lucru, unde anumite companii, sub această autorizare, desfășoară activități ilegale și se pune astfel presiune pe autoritățile locale, care încearcă să rezolve această problemă. Presiunea la graniță asupra autorităților locale este imensă, s-au făcut eforturi deosebite în ultimele luni de identificare și de control, astfel încât transporturile de materiale, materii prime și deșeuri să fie oprite. În ciuda acestui fapt, constatăm că în România intră, în baza unor documente care se dovedesc ulterior a fi false sau completate incorect, cantități de materiale, materii prime sau alte bunuri care ajung la gropile de gunoi, în cel mai bun caz, sau sunt abandonate. În ultimele luni am dispus mai multe controale în județul Bihor, inclusiv prin Corpul de Control al ministrului și am identificat rețele organizate care au fost deferite organelor de cercetare penală. Această luptă este una continuă, alături de prefecturi, Garda de Mediu, autorități locale etc”, a mai spus ministrul în cadrul conferinţei susţinute la Prefectura Bihor.
Eliminarea deşeurilor plutitoare, respectiv împiedicarea ajungerii acestora peste graniţă a fost un alt subiect abordat. „Am identificat 12 puncte pe frontiera cu Ungaria unde vor fi instalate sisteme de colectare a deșeurilor plutitoare”, a informat ministrul.
Recepţionarea lucrărilor de pe malul stâng al Crişului Repede
Conferinţa de presă a fost precedată de vizitarea lucrărilor de consolidare efectuate de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) pe malul stâng al Crişului Repede, între podurile Intelectualilor şi Sfântul Ladislau.
Însoţit de primarul Florin Birta şi de directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor, Tánczos a lăudat cele două instituţii, dar şi decizia de a lăsa o parte din maluri în forma naturală.
„Pot să felicit cele două instituţii, este ultimul pas dintr-o colaborare lungă, un proiect început acum 10 ani. În foarte scurt timp, cetăţenii oraşului vor prelua efectiv aceste spaţii create pentru ei, toate investiţile făcute pentru a asigura siguranţa cetăţenilor în perioada de inundaţii şi pe timp de pace, cum se spune. Felicit Apele Române pentru decizia de a păstra partea verde, chiar dacă suntem în oraş. Este important să intervenim cu măsură în natură şi să nu transformăm totul în beton”, a declarat Tánczos Barna.
Conform directorului ABA Crişuri, Pásztor Sándor, lucrarea inaugurată luni face parte din protocolul încheiat în urmă cu un deceniu între ABA şi Primărie, pentru amenajarea malurilor din oraş.
„Am încercat să punem la punct malurile Crişului Repede în intravilanul municipiului Oradea, suntem la ultimul tronson care se dă în folosinţă. De la podul CFR din amonte până la podul Densuşianu, la priza de apă din Rogerius, intravilanul municipiului Oradea este realizat. Mici sau mari, corecţii vor mai fi în perspectivă, că întotdeauna sunt”.
Primări va prelua lucrarea şi o va amenaja împreună cu platoul aflat deasupra parcării subterane.
„Piaţeta şi malul vor fi amenajate până cel târziu anul viitor, lucrarea urmând să fie licitată peste o lună. Cred că acest proiect va fi unul de succes pentru Oradea şi de interes pentru orădeni. Acest lucru poate fi văzut dincolo, pe acea zonă pietonală dintre podurile Ladislau şi Centenarului, care în diferite ore ale zilei, mai ales seara, este foarte vizitată de către orădeni şi turişti”, a spus primarul Oradiei, Florin Birta.
Vizită la Centrul de management al deșeurilor
În continuarea vizitei de lucru din județul Bihor ministrul s-a deplasat la Centrul județean de management integrat al deșeurilor.
„Am văzut la Bihor o poveste de succes în gestionarea deșeurilor, începută acum mai bine de 10 ani, care a devenit un exemplu demn de urmat pentru toate administrațiile din țară. Am văzut un model de bună practică în gestionarea bio-deșeurilor și transformarea acestora în compost de calitate, precum și o stație de sortare modernă și eficientă, care preia deșeurile colectate separat de la populație și le transformă în materie primă pentru industria reciclării”, a concluzionat ministrul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!