Sosiţi la Oradea pentru o conferinţă cu studenţii, miniştrii Eugen Teodorovici şi Florin Jianu au apărut şi la sediul PSD Bihor, pentru a transmite mesaje ce ţin de politica guvernamentală.
Un anunţ surprinzător, poate, a fost cel al ministrului delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu. Acesta a declarat că în acest an, Bihorul este pe locuri fruntaşe în ţară la capitolul turism, cu o creştere de 18,4% a turiştilor, atât în rândul celor români, cât mai ales al celor străini, cu un prag ce trece de 20% în cazul celor din urmă. Ministrul Jianu s-a lăudat cu creşterea numărului de firme înregistrate (plus 4%), procent coroborat cu scăderea falimentelor (minus 6%).
Vrea 80%…
Ministrul pentru IMM şi Afaceri a evidenţiat locurile de muncă subvenţionate între 6 şi 12 luni, menite să încurajeze firmele să angajeze absolvenţi de liceu şi facultate (900 lei/lună – absolvenţi de liceu; 1.300 lei/lună – absolvenţi de facultate). „Pentru Nord-Vest avem alocaţi 5 milioane de euro, adică aproximativ 650 locuri de muncă. Sunt companii ce au aplicat deja, aşadar sunt acoperite deja 200 locuri de muncă”. Şi Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a marşat pe stimularea studenţilor şi a oamenilor de afaceri, subliniind apariţia programului România Start-Up, lansat chiar în această lună. „Sunt 25.000 de euro subvenţie pentru orice idee de start-up, care prezintă acele elemente de interes pe piaţă. Avem peste 32.000 de idei de pe piaţă. Am încercat să localizăm alocările financiare la nivel de judeţ. Ideea este ca fiecare judeţ să aibă un minim de proiecte. Să evităm discrepanţele”, a declarat ministrul ce susţine că a preluat în mai 2012 portofoliul fondurilor europene la o absorbţie de 7-8% şi anul acesta va trece de 55% grad de absorbţie, pentru ca anul viitor să se ajungă la 80%… Spunând că sunt la dispoziţie 60 milioane de euro şi pentru IMM, Teodorovici deplânge cuantumul fondurilor alocate României pentru 2014 – 2020: „Sunt 1.000 de euro pe cap de locuitor, în când Ungaria şi Croaţia sunt 2.000 euro/cap de locuitor. Din păcate, asta a fost negocierea, ăştia sunt banii”.
„Problemele sunt la companii”
Un aspect pe care l-a întărit Teodorovici a fost felul în care Guvernul înţelege să cofinanţeze proiectele al căror gros e suportat de finanţarea europeană. Îndeosebi marile proiecte de infrastructură, precum autostrăzile, drumurile naţionale, infrastructura de mediu, apă-canal. Teodorovici spune că Guvernul a făcut eforturi pentru a plăti facturile beneficiarilor, luând bani din Trezorerie, acceptând să-şi recupereze ulterior banii, de la Comisia Europeană.
„Din 2012 încoace, nu avem nicio sincopă. Noi am cheluit din Trezorerie 13 miliarde de RON pentru cofinanţarea proiectelor, care, sigur, ulterior s-au întors de la Comisia Europeană. Avem banii, dar facturile din partea marilor firme de construcţii nu prea vin la decontare. Toate investiţiile nu au probleme la decontarea de facturi, doar să vină”, a declarat Teodorovici, întrebat fiind de redactorul JB. L-am întrebat pe ministru tocmai în ideea în care marile proiecte de infrastructură rutieră avansează greu. „Facturile se achită în 20 de zile, conform legii. Nu mai sunt probleme la plăţi, nici la transporturi, nici la mediu. Problemele sunt la companii”, a răspuns Teodorovici, arătând bube la firmele executante. De altfel, ministrul se laudă că „România va fi unul dintre primele state din Europa care vor lansa primele finanţări (pe exerciţiul financiar european 2014 – 2020 – n.red.)”. Teodorovici a precizat că este vorba despre programele pe care le gestionează direct: POSDRU, competitivitate, mare infrastructură, alimente pentru persoane dezavantajate, capital uman.
Jianu şi hotelierii
Întrebat de JB, ministrul pentru Turism, Florin Jianu, a negat existenţa unui conflict cu patronatele din Turism. Ci mai degrabă acceptă o dispută pe care a avut-o cu „o parte”. Adică cu Muhammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatului din Turismul Românesc (FPTR), cel care o regretă pe predecesoarea lui Jianu, Maria Grapini, considerând că actualul ministru nu promovează turismul. Mai precis, nu ar promova proiectul de reabilitare a facilităţilor turistice din staţiunile de interes naţional. „Nu a fost niciun conflict, ci declaraţia doar unei părţi. Avem un Consiliu Consultativ, cu care lucrăm. Nu am stopat niciun proiect. Proiectul e în Parlament, e în comisii, nu avea cum Guvernul să intervină, deoarece e o lege propusă de Guvern către Parlament”, a reacţionat, ieri, Jianu, provocându-i pe cei din industrie să vină cu măsuri de sprijini, „cu varianta finală, să o pună pe masa Guvernului”. În privinţa turismului românesc, ministrul Jianu consideră că „infrastructură există. Ceea ce încă e deficitar e această promovare şi trebuie să lucrăm pe conceptele noi, adică ce posibilităţi are turistul de a petrece timpul liber”. Jianu s-a declarat ieri un suporter al reducerii TVA la 9% pentru operatorii turistici ce oferă pensiune completă (all-inclusive) pentru cazare şi masă. De asemenea, Florin Jianu a negat faptul că s-ar dori urcarea cotei TVA la hotelieri, pentru serviciile de masă, cărora li se aplică o cotă TVA de 9%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!