Școlile din județul Bihor vor fi dotate, în perioada următoare, cu microbuze electrice. Acestea vor asigura transportul elevilor din zonele izolate, din zonele unde nu mai pot fi constituite grupe de studiu către centrul de comună.
[eadvert]
Consiliul Județean Bihor și Ministerul Educației au semnat vineri, 25 august 2023, la Oradea, un contract de finanțare în valoare de 6 milioane de euro pentru achiziția a aproximativ 35 de microbuze electrice pentru elevii din zonele izolate din Bihor.
„6 milioane de euro este finanțarea. Vom face o licitație. Intră între 30-35 de microbuze, în funcție de opțiuni. Există un punctaj, care este într-o anexă a ghidului de finanțare. Practic, am aplicat acel punctaj, a rezultat un clasament și cât intră atâtea vom avea. S-au solicitat 80 de microbuze școlare în județul nostru, în condițiile în care multe primării au solicitat patru sau cinci, pe ideea că cerem mult și poate primim și noi ceva. Am discutat cu primarii și am stabilit să nu solicite mai mult de unul pe UAT. Vreau să-i mulțumesc pe această cale și domnului primar Florin Birta. Primăria Oradea a solicitat 30. L-am sunat pe domnul Birta și i-am explicat că, în această situație, epuizăm toate fondurile pentru Oradea. Astfel, domnia sa ne-a spus că renunță și lasă să beneficieze de ele celelalte UAT-uri”, a spus Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Microbuzele vor fi folosite în tot județul Bihor, de UAT-urile care se vor regăsi în clasamentul pe care Consiliul Județean Bihor urmează să-l realizeze. Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor asigură că, în viitorul apropiat, microbuzele vechi din județ vor fi înlocuite cu altele noi, electrice.
„Dacă localitatea este mai extinsă ca suprafață, cu cât numărul de copii care sunt transportați este mai mare, cu cât distanțele sunt mai mari, cu atât punctajul este mai mare. Foarte probabil, ele vor ajunge în comunele mari, în comunele montane, comunele întinse ca și suprafață. Aceste dotări vin în afara microbuzelor care ne vin printr-un alt program prin ministerul Dezvoltării sau prin Fondul de Mediu. În anii următori, în afară de faptul că va crește numărul de microbuze pe rute noi, și microbuzele vechi vor fi înlocuite. Deja au o uzură destul de mare, primăriile ne spun că sunt cu defecte, costuri mari de reparații. Deci, se va trece practic, treptat, treptat pe microbuze electrice. Bine-nțeles cu stații de încărcare și tot ce înseamnă asta”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!