Zeci de antreprenori bihoreni au luat parte marți la întâlnirea de la Camera de Comerț și Industrie, întâlnire în cadrul căreia reprezentanți ai Guvernului României au prezentat programe actuale pentru mediul de afaceri.
[eadvert]
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a prezentat programe de dezvoltare și infrastructură aflate în derulare. Adrian Zsolt Matuz – secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a prezenta programe transfrontaliere iar Hegedűs Csilla secretar de stat la MDLPA a prezentat programele naționale pentru IMM-uri. Gheorghe Bogdan, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului a vorbit celor prezenți despre posibilitățile de finanțare a turismului în timp ce György Attila secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, consideră că piaţa de capital din România este o piaţă cu un potenţial.
Sume record
„Sunt zeci de milioane de euro de care nu a dispus România niciodată. Ne străduim să facem proceduri eficiente ca acești bani să ajungă în întreaga țară și în comunitățile locale.
Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” s-a alocat suma record de 13 miliarde de euro pentru infrastructrura de bază, extindere canalizare, reabilitare drumuri județene și comunale și înființare retele noi. „Fiecare UAT a avut bani prealocați. În Bihor toate UAT-urile care au depus proiect au ordin de aprobare. Este vorba despre 4681 de investiții din Bihor care au fost aprobate din acest buget. Și în cadrul PNRR au fost fonduri prealocate. În etapa a două de contractare Oradea a luat 50 milioane de euro. Un alt program derulat, și care s-a bucurat de succes, este Valul renovării. Aici lucrăm preponderent cu primării și nu am cerut documentație stufoasă și astfel am câștigat foarte mult timp.
Sunt multe oportunități de finanțare, depinde de noi cum le vom folosi să nu trebuiască să dăm nici un ban înapoi”, a punctat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Și secretarul de stat Hegedüs Csilla a reiterat importanța accesări acestor fonduri pentru dezvoltare.
„Atâția bani România nu a avut alocați și nu va avea niciodată, de aceea în fiecare localitate trebuie să fie dezvoltare”, a spus aceasta.
A II-a Conferință Economică
În cadrul Festum Varadinum, marți a avut loc a II-a Conferință Economică din Oradea, organizată de Biroul Regional din Oradea al Central European Economic Development Network Ltd., Centrul de Instruire din Oradea al Mathias Corvinus Collegium, Episcopia Romano-Catolică din Oradea, Asociația Economiștilor Maghiari din România și Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor. Evenimentul a fost găzduit în sala festivă al Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea.
În somptuosul spațiu, au luat cuvântul ministrul Cseke Attila-Zoltán, Szíjjártó Péter ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei, gazdă a fost episcopul romano-catolic, PS László Bocske. După-amiază, a avut loc masă rotundă cu tema „Finanțări corporative”, modertată de Kozma Mónika, director executiv al Fundației Pro Economica. Invitații de marcă au fost Barabási Antal Szabolcs, secretar de stat la Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România – György Attila, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice din România – Hegedűs Csilla, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România – Matuz Zsolt, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România. O a doua masă rotundă a propus tema „Antreprenori, sincer”, moderator – Nagy Zsolt, Darabont Sándor, director Sadelli, a fost invitatul de marcă al evenimentului.
Trimite articolul
XVin banii! Stati cu ochii pe firmele de casa (coruptie).
Degeaba sunt bani europeni multi miliarde , daca nu sunt folosiți eficient și pe proiecte viabile utile care sa creeze dezvoltare, la preturi rezonabile nu umflate de câteva ori pentru a fi șifonați, decât așa mai bine sa nu-i folosim pentru că vor trebui returnați , daca se încearcă fraudarea lor cum s-a întâmplat de atâtea ori de-a lungul timpului. Din păcate la noi multe lucrări sunt începute și nu se mai finalizează, vezi lucrările de infrastructură autostrăzi care nu se mai finalizează autostrada Transilvania începură în 2004 și nu e finaluzara nici măcar 50% din totalul traseului, cu licitații și relicitari reluate de 4-5 ori, dar banii au fost cheltuiți pe studii de fezabilitate, refacere lucrări, șmecherii, sifonari de bani, iar acum se liciteaza pentru a doua oară segmentul cu tunelul de 3 km de la meșeni de care nu era nevoie se putea face alt traseu fara tunel mult mai ieftin și util, dar se aruncă banii vreo 8 miliarde lei pe un tunel de 3 km, cu termen exagerat de lung de 8 ani de zile, ceea ce înseamnă că nu se vrea finalizarea autostrăzii Transilvania de către unii guvernanți și atunci vin cu termene de 8 ani că sa nu se facă, iar peste 2-3 ani vor face alta licitație și tot așa la preț dublu sau triplu fata de cel actual.cym s-au făcut la tronsoanele de autostradă din Bihor.