În cadrul unei conferințe de presă consacrată prezentării obiectivelor pe care le are în vedere, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, s-a declarat nemulțumit pe taxele pe care oficiile județene de cadastru le percep pentru eliberarea extraselor de carte funciară și a cerut eliminarea acestora.
„Am cerut ANCPI, Agenția Națională de Cadastru, să reducem drastic numărul de tarife și de taxe pe care le aplicăm cetățenilor români. Nu mi se pare corect și acest lucru trebuie să fie eliminat. Ca pe o infrastructură a statului român, ca pe niște informații care sunt deținute de o instituție a statului român, care sunt accesate de un funcționar public, care este plătit din bugetul statului, un cetățean român să fie pus la plată. Vă dau un sigur exemplu: sunt proprietar pe un teren sau pe o casă, nu contează, dacă vreau un extras de carte funciară pentru informare sau chiar și pentru autentificare ni se percepe o taxă de 20 de lei. De ce? Sunt astfel de multe situații și aceste tarifări și taxări de acest gen trebuie să înceteze pentru că nu sunt în regulă din punctul nostru de vedere”, a declarat Cseke Attila, potrivit Digi24.
Pentru Cseke, printre prioritățile mandatului său de ministru, se numără și adoptarea, în primăvara acestui an, a Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care introduce o serie de reforme ample în acest domeniu, precum reducerea termenelor de avizare și de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, eliminarea avizelor ”în cascadă”, crearea unei platforme digitale naționale și reducerea costurilor legate de acestea pentru cetățeni, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Dezvoltării la finalul conferinței de presă.
„De asemenea, din acest an, vom crea platforme digitale pentru ANL și CNI, așa cum am făcut în anul 2022, pentru depunerea proiectelor prin PNRR și Programul Anghel Saligny, astfel încât să asigurăm vizibilitatea și transparența acestora”, a mai spus ministrul Dezvoltării.
Trimite articolul
XEste un început de normalitate ce vrea Cseke. Dar cel mai normal ar fi ca UDMR să se mobilizeze și să elimine impozitul pe proprietate, având în vedere modelul ungar și faptul că localitatea încasează bani mulți de la furnizorii de utilități la care sunt racordate proprietățile, pentru care Statul Român a încasat deja miliarde multe din TVA, taxe și impozite, tarife care mai de care mai împovorătoare. Impozitul pe proprietate este un furt din munca și viața contribuabililor.