Lucrările la Parcul Științific și Tehnologic au ajuns la 45%, potrivit directorului Erbașu Construcții, Călin Roman. Acesta a prezentat stadiul lucrărilor ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, prezent pe șantierul viitorului centru de cercetare alături de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, și vicepreședintele Mircea Mălan.
„Pentru județul Bihor și pentru Oradea este foarte important să creăm condiții pentru dezvoltare economică. Asta înseamnă că avem nevoie de economie mai complexă, mai competitivă, cu productivitate mai mare, care să ofere câștiguri mai mari oamenilor. Asta se poate face dacă, în continuare avem investiții, dacă universitatea face parteneriat cu mediul economic ca să facem transfer tehnologic, să ne îmbunătățim indicatorii de performanță ai companiilor din Oradea”, a declarat Bolojan, în cadrul vizitei de joi.
El a precizat că infrastructura realizată de CJ Bihor vine în sprijinul nevoilor companiilor private de a-și îmbunătăți procesele de producție, „de a-și crește elementele de complexitate și capabilitatea de a face produse mai complexe cu valoare adăugată mai mare”.
Cercetare și dezvoltare economică
„Rețeta creșterii economice înseamnă creșterea productivității, și ca să creștem productivitatea trebuie să investim în cercetare, dezvoltare, inovare”, a subliniat ministrul Burduja, care a adăugat că anul acesta bugetul Cercetării a crescut cu aproape 70%. „Un păcat tradițional al cercetării românești a fost că an la rândul s-a investit în producția de articole științifice, există merit în asta, dar cel mai mare beneficiu economic îl ai atunci când reușești să transferi rezultatele cercetării în economia reală. Acesta este scopul acestui parc științific și tehnologic”, a explicat ministrul Cercetării.
După finalizarea clădirii, noul Parcul Științific și Tehnologic trebuie acreditat. În acest sens, CJ Bihor lucrează în prezent la documentație necesară procesului de acreditare. În paralel, Județul face achiziții pentru dotarea viitorului centru. „Ne pregătim de un dialog cu companiile din Oradea, cu universitatea, pentru a face în așa fel încât acest centru să fie un centru de activități și nu doar o clădire în sine”, a subliniat președintele CJ Bihor.
Lucrări în grafic
Structura viitorului parc tehnologic este finalizată, potrivit directorului Erbașu Construcții, Călin Roman. El a declarat joi că se lucrează la partea de instalații electrice și sanitare și la finisaje în zona amfiteatrului. Sursa citată a subliniat că tehnologia utilizată la construcția clădirii este „peste standardul normal”. Roman a precizat că lucrările la parc vor fi finalizate până la finalul acestui an.
Proiectul constă în construirea unei clădiri cu regim de înălțime P+2E. La parter se va amenaja o zonă de cercetare și prototipare, cu trei laboratoare de prototipare dotate cu aparatură performantă, laborator de cercetare materiale avansate, laborator de cercetare inteligență artificială, sală de conferințe cu o capacitate de 300 de persoane, recepție, zonă expozițională, cafenea, sală de mese, anexe sanitare, spații tehnice și depozitări. La primul etaj vor exista cinci laboratoare Open Lab, trei laboratoare Makers Eco-System, sală de mese, sală de ședințe, anexe sanitare, precum și spații administrative. Etajul doi va avea 15 laboratoare de inovare, patru laboratoare Makers Eco-System, sală de mese, sală de ședințe, anexe sanitare, precum și spații administrative.
Parcul este realizat de asocierea de firme SC Construcții Erbașu și SC Abed Nego Com. Valoarea totală a investiției este de aproape 40 de milioane de lei. Situat pe strada Ceyrat, parcul a fost inclus în Master planul Campusului Universitar Integrat Oradea, aprobat în anul 2018.
Fonduri nerambursabile pentru companii
Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, a vorbit joi despre un proiect prin care companiile private din județ, care vor închiria spații în viitoarele parcuri de specializare inteligentă din județ, pot accesa o finanțare nerambursabilă între 200.000 de euro și 2,5 milioane de euro.
„O condiție esențială pentru a putea avea acces la această finanțare ține de capacitatea companiei respective de a inova un produs sau un proces de producție. Din acest punct de vedere, dezvoltarea acestor capacități (n.red. Parcul Științific și Tehnologic) și implicarea universității și a institutelor de cercetare este esențială și va contribui la dezvoltarea economică a județului nostru”, a precizat Mălan.
Trimite articolul
XDupa cum ziceam o sa-i vedem mutra tot mai des 🙂
Trebuie sa investim in betoane, asa spunea Bolovanul acum 12 ani, cu cat mai mult beton cu atat creste nivelul de trai. Cum ma vii si spui asta, tu care numai sa dai afara oameni, sa inchizi institudii, sport, cultura. Ce vrei ma sa cercetezi, ce mai poti demola si betona?
Acum brusc ca vin alegerile vrea chelul sport, cultura , cercetare, educatie. Exact ce a macelarit si desfiintat in 12 ani.