Deşi îi fusese oferită poziţia secundă pe lista pentru Camera Deputaţilor, ministrul tehnocrat Transporturilor, Sorin Buşe a declinat, practic, oferta filialei conduse de Ilie Bolojan de a candida.
Bolojan a declarat pentru redactorul JB&BIHON că Buşe rămâne ministru, deoarece o cere nevoia imperioasă de a manageria în continuare Ministerul Transporturilor. Mai cu seamă că în perioada următoare ar putea fi făcute alte anunţuri importante pentru infrastructura României.
Prin contrast, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, va candida din partea USR. Miercuri, PNL Bihor a depus listele cu candidaţi la Biroul Electoral Judeţean, după ce în prealabil candidaţii au ţinut o conferinţă de presă.
PNL Bihor consideră că primele două poziţii la Senat sunt eligibile. Fostul şef al filialei şi al CJ Bihor, Cornel Popa, ocupă locul 1 pe lista pentru Senat, iar ginecologul Nicolae Suciu din Capitală, originar din Bihor, ocupă poziţia secundă. La Camera Deputaţilor, senatorul Gavrilă Ghilea conduce lista, deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa completând podiumul. Cum ministrul Buşe nu a venit să candideze în Bihor, avocatul beiuşan Kiss Janos a intrat pe ultima poziţie socotită eligibilă, a patra, după ce în vară devenise consilier judeţean. Aceasta în condiţiile în care deputatul Lucia Varga, şeful DGASPC Bihor, Călin Puia şi primarul de Rieni, Gheorghe Bota, şi-ar fi dorit şi ei un loc de candidat eligibil! În cele din urmă, Lucia Varga şi-ar fi aranjat la Constanţa o poziţie eligibilă, cu ajutorul preşedintei PNL, Alina Gorghiu…
Ce spun candidaţii
Fiecare dintre candidaţii eligibili ai PNL au luat cuvântul. Ginecologul Nicolae Suciu este manager al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti şi director al Maternităţii Polizu din Capitală. Suciu a declarat că a decis să candideze pentru Parlament, preocupat fiind despre politicile de protecţie a mamei şi copilului, în România. Astfel, Suciu şi-ar dori implementat sistemul de telemedicină şi în ginecologie, pentru a preveni naşterea copiilor cu probleme congenitale. „Avem o problemă cu naşterile premature. Peste 10% dintre nou-născuţi se nasc înainte de 36 de săptămâni. Consecinţele biologice trebuie atenuate, diminuate, trebuie să scădem numărul naşterilor premature, deoarece de aici avem copii neadaptaţi social, delicvenţi. Dorim o medicină profilactică, ca să se poată previziona o anomalie”, a declarat ginecologul născut pe 12 octombrie, de ziua Oradiei, la fel precum tatăl şi fiul său.
Vicepreşedinte executiv al PNL Bihor, Gavrilă Ghilea a subliniat că e important ca PNL Bihor să aibă un scor bun, care să ajute PNL să ajungă la guvernare şi, implicit, pentru ca Bihorul să fie susţinut din Capitală. Ghilea: „Se poate observa ce s-a realizat în Bihor când a guvernat dreapta şi ce s-a rezolvat când a guvernat stânga. Suntem optimişti că alegătorii vor aprecia aceste lucruri şi vor vota PNL în 11 decembrie”.
Cornel Popa afirmă că infrastructura de transport, sanitară, şcolară sunt, în continuare, priorităţi. „Rezultatul obţinut de PNL Bihor va cântări foarte mult. Va fi continuarea bunelor practici ale noastre de a aduce PNL la guvernare, în România”. Popa a vorbit şi despre colegii săi Suciu şi Kiss: „Dl. doctor Suciu este dintotdeauna, de când a părăsit bătătura natală, gazda tuturor aleşdanilor care au probleme în Bucureşti. Om cu suflet extraordinar de larg”. Despre Kiss: „Preşedintele Judecătoriei Beiuş mi l-a prezentat ca cel mai bun avocat „de după război”, deşi avea doar 4-5 ani de activitate”.
Florica Cherecheş se arată în continuare preocupată de „conectarea mediului economic cu oferta universităţii”. „Există o nevoie de forţă de muncă calificată la toate nivelele, astfel încât să îşi găsească un loc de muncă acasă. Să nu plece pentru că nu are suficiente opţiuni”, susţine Cherecheş, care-şi subliniază demersurile anti-ambrozie (iniţiativă legislativă) şi împotriva mirosurilor neplăcute din Vestul Oradiei, provocate (şi) de ferma de porci din comuna Sîntandrei.
Avocatul Ioan Cupşa se arată preocupat de nevoia de a-i sprijini pe antreprenorii locali şi români, deoarece, cei locali, cel puţin, „nu au unde să plece”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!