Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) și-a prezentat bilanțul pe anul 2022, în prezența primarului Florin Birta, a ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș și a Liviei Banu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO). Marius Moș, directorul executiv DMPFI și cei doi directori adjuncți, Mihaela Neag și Ovidiu Guler au luat loc la prezidiu, alături de oficiali.
Finanțare specială pentru grădina urbană din Nufărul
Referindu-se la portofoliul orădean de proiecte, ministrul Boloș a punctat că Grădina Publică din Nufărul și Grădina Termală din Ioșia s-ar putea califica pentru finanţate prin programul Bauhaus al Comisiei Europene. Acesta se aplică proiectelor deosebite, care îmbină funcţionalitatea cu esteticul în redesenarea spaţiilor publice de o manieră sustenabilă. Boloș a spus că, în regiunea Nord-Vest mai este în lucru încă un proiect similar, o grădină urbană de 10 hectare în Beclean. „M-aş bucura să avem măcar două proiecte selectate. Ar fi o premieră pentru România”, a spus el.
El a dat de înțeles că însăși președinta Comisiei Europene ar putea veni la semnarea contractului de finanţare, având în vedere importanța pe care comisia o acordă protejării mediului și dezvoltării durabile.
[eadvert]
Portofoliu nou
Una dintre provocările speciale ale anului 2022 a fost pregătirea și depunerea proiectelor PNRR. Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a avut un număr record de proiecte – 51 de proiecte, în valoare de peste 360 de milioane de euro. Dintre acestea 18 au fost semnate, restul fiind în evaluare.
„DMPFI are un portofoliu de proiecte, atât cele implementate cât și cele în pregătire, de peste 1,1 miliard de euro. Este o sumă enormă pentru municipiul Oradea, dar este o sumă care se vede în proiectele implementate, care schimbă fața orașului nostru și care crește modalitatea de dezvoltare a municipiului Oradea, viața orădenilor este schimbată în bine”, a punctat primarul Florin Birta.
Model pentru toată țara
Ministrul Boloș a reiterat laudele la adresa foștilor colegi din Primărie:
„Oradea este un exemplu și de proiecte inovative pentru toate autoritățile locale din România. Administrația a reușit să implementeze coridorul de mobilitate urbană Nufărul – Cantemir, care este referință la nivel național și care încurajează atât circulația pietonilor, dar, foarte important decongestionează traficul rutier și aduce mai multe beneficii prin felul în care este gândit. La sfârșitul perioadei de implementare cred că va fi unul de referință, chiar la nivel european. Știți să vă organizați capacitatea administrativă și mecanismele organizatorice, dar și să asigurați o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, în acord cu nevoile pe care orașul le are. Proiectele de aici sunt gândite cu efect sinergic, ele, în cele din urmă, duc la modernizarea condițiilor de viață, a standardelor de locuire a oamenilor”.
Livia Banu, directorul BRECO, a insistat pe importanța cooperării pe care municipiul Oradea o are în cadrul proiectelor transfrontaliere România – Ungaria: „în cooperarea dintre România și Ungaria, municipiul Oradea este campion. Asta înseamnă, pe lângă dezvoltare, că orașul este și un campion în privința principiilor după care s-a fondat și funcționează Uniunea Europeană. Orașul Oradea este un campion al cooperării, ceea ce înseamnă că este un actor important în realizarea coeziunii europene, un campion și în ceea ce privește principiul domniei legii, a statului de drept”.
Directorului Marius Moș i-a revenit să detalieze raportul pe 2022, el a insistat pe proiectele importante derulate, dar a amintit și provocările acestui an. „Dincolo de cifre, 2022 a însemnat condiții mai bune pentru medici și pacienți prin lucrările de reabilitare energetică a celor două spitale mari din oraș, cât și dotarea cu echipamente care sunt de folos oamenilor, servicii de asigurare a energiei termice din oraș, al căror nivel de calitate a crescut datorită lucrărilor de reabilitare a rețelelor termice și a punctelor termice, pași serioși în direcția mobilității urbane, în special a celei pietonale cât și mobilitate electrică. Condiții mai bune în blocurile de locuințe și în școli, prin proiecte de reabilitare energetică derulate de noi. Până la urmă, proiectele trebuie să aducă condiții mai bune pentru locuitorii acestui oraș. Provocarea anului 2023 este cea privind închiderea proiectelor în implementare, proiecte cu o valoare mare, dar marea majoritatea au, deja, un grad de realizare destul de mare, de peste 80%”, a precizat directorul DMFPI.
Trimite articolul
XVrea să se facă dar firmele câștigătoare a licitațiilor sunt f. slabe și lucrează cu 4-5
muncitori in ritm de melc, iar cei din primărie în frunte cu primarul, viceprimarii directorii ar trebui sa fie toată ziua pe șantier sa-i împingă de la spate și să&u sancționeze pe cei care nu respectă termenele de execuție.Se l
Cata minciuna si propaganda
Proiectele de la Oradea sunt de referință pentru toată România.
Corect!
La fel și salariile… și impozitele.