Vineri dimineață, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a descins într-o vizită la Oradea, pe șantierele proiectelor cu finanțare internațională, în compania viceprimarului Marcel Dragoș.
Prima haltă a făcut-o în Rogerius, în Parcul Magnoliei.
„Mă bucur să fiu azi aici la Oradea, din nou, unde proiectele de mobilitate urbană prind contur. Aceste proiecte sunt de referință la nivel național. Acesta e un proiect inovativ, de mobilitate policentrică, respectiv zone dedicate în exclusivitate pentru pietoni. Sunt trei astfel de zone – Piața Magnolia, piața din Iosia și cea din Nufărul, sunt gândite ca o rețea de zone pietonale. Acest demers este unic în România, poate fi luat ca exemplu”, a declarat el.
[eadvert]
Până în prezent la Piațeta Magnoliei au fost realizate: lucrări de terasamente și demolări; lucrări de infrastructură și suprastructură (precum construcții trepte, realizarea instalațiilor electrice, alimentare cu apă, irigații și canalizări, montare de borduri, rigole, pavaje, trepte, construcții jardiniere din beton), amenajarea zonelor verzi, lucrări pentru amenajarea locurilor de joacă.
„Stadiul de realizare cel mai avansat este la Piațeta Magnoliei, cca 90% din proiect fiind realizat. Am stabilit azi cu constructorul ultimele detalii tehnice, urmând ca în funcție și de condițiile meteo pe care le vom avea, să decidem dacă reușim să terminăm această lucrare în cursul acestui an sau în primăvara anului viitor”, a precizat viceprimarul Marcel Dragoș.
În continuare, se vor finaliza lucrările de pavaje, amenajarea locurilor de joacă, placarea fântânii, instalația arteziană, amenajarea spatiilor verzi, montarea corpurilor și stâlpilor iluminat, montarea mobilierului urban, amenajarea stației de autobuz și instalarea celor două toalete publice, una dintre ele fiind pentru persoanele cu dizabilități.
Bani pentru regenerarea urbană între blocuri
De altfel, ministrul Boloș a spus că și pentru regenerare urbană este un buget generos, la nivel național – peste 850 milioane euro: „ne străduim să asigurăm mecanismele distribuționale și în curând să putem promova proiectul de act normativ care reglementează regenerarea urbană, astfel încât primarilor, președinților de consilii județene să le oferim tot cadrul necesar pentru ca astfel e proiecte să poată fi implementate. De la curțile interioare ale blocurilor până la faleze, amenajările vor putea fi finanțate din fonduri europene”.
Viceprimarul Dragoș a anunțat că Oradea va cere bani pentru reamenajarea din Nufărul: „noi o sa avem în Nufărul un proiect de regenerare urbană a întregului cartier, suntem destul de avansati cu el din punct de vedere tehnic”.
Nufărul și Cazaban
Piațeta Nufărul este realizată într-un procent de 70%. Și aici au fost realizate lucrări de terasamente, lucrări de infrastructură și suprastructură, amenajarea zonelor verzi și a locurilor de joacă. În continuare se vor finaliza lucrările la pavaje, se vor monta corpuri și stâlpi iluminat, mobilier urban, se vor instala stația de biciclete, un info-point și panouri info, vor fi amenajate locuri de joacă, spații verzi și platforme cu structură metalică placate cu lemn.
În ceea ce privește stadiul lucrărilor la Piațeta Cazaban, acesta este de 60%. „De menționat că această piațetă se pavează cu plăci din beton compozit, plăci care sunt realizate dintr-un material foarte durabil, utilizat în premieră în România. Astfel, în placa de beton a pavajului, ultimii 2 centimetri sunt formați ca strat de uzură. Acesta este compus dintr-un praf de rocă de nisip de cuarț, cu agregat de cuarț, de diferite culori și este protejat de o foiță de teflon care îi conferă rezistență la razele UV, îngheț/dezgheț și permite curățarea ușoară a petelor. Pavajul carosabil este montat pe un strat de beton macroporos care permite drenarea apelor, pe vertical, prin stratificații până în pământ”, informează Primăria.
Până în prezent au fost realizate lucrări de terasamente, lucrări de infrastructură și suprastructură, instalare stâlpi de iluminat. În perioada următoare se vor continua lucrările la pavaje, la sistemul de iluminat, la fântâna arteziană, amenajarea spațiilor verzi, montarea mobilierului urban și realizarea stației de autobuz.
Trimite articolul
Xcei doi frati patati, miliardari, toata viata bugetari, capitalism romanesc…acum, daca l asculti pe tristu asta se preocupa numai de pensiile speciale…poate se intoarce odata si odata roata sa construiasca si astia canale, sa vada ce i patria, nu tagma jefuitorilor…
S-o fi referit la mini-spanzuratorile alea montati (si) acolo?
Iar la aia cu betonul compozit am ras cu lacrimi 🙂
D-le Bolos! Va rog vizitati si parcul suprateran de pe piata agro-alimentara Rogerius, sa vedeti cat de ingrijita e! A ajuns o paragina. Pomi uscati forile uscate , intr-un cuvant o cocina. Unde e administratia pieti? Toata vara nu a irigat gradina ,in care cu 2-3 ani in urma era o placere sa mergi sa te relaxezi. Pacat, pacat noi nu stim sa ingrijim nimic.
-
Eu de as fi primar , cand vine asa o vizita importanta, as scoate lumea din fabrici si i-as aduce pe toti din scoli, fabrici , pensionari sa stea pe marginea drumului sa aplaude. Cum era cand vizita Ceausescu.
sunt pe dracu! lucrari degeaba si facute prost! aia sunt! cu ce ajuta „centrele de cartier”? poate mai terminati cu prostia asta de a-l chema pe Bolos sa abereze , ca de fiecare data cand deschide gura zici ca-i fumat(scuze ca zic asta, dar e adevarul)!
Eu de as fi primar , cand vine asa o vizita importanta, as scoate lumea din fabrici si i-as aduce pe toti din scoli, fabrici , pensionari sa stea pe marginea drumului sa aplaude. Cum era cand vizita Ceausescu.
Bine că ne-au lăsat fără piață în Nufărul și în piața mare ajungi la sfântu așteaptă. 12 e deviat, tramvaie ioc, pe bicicletă te riști…..
Se mai miră că a ajuns lumea să cumpere fructe și legume din supermarket, când ei sabotează producătorii locali.