Printr-o finanțare atrasă de la Banca Mondială, Ministerul Finanțelor a început dotarea spitalelor cu aparatură, a anunțat, sâmbătă, la Oradea, ministrul Florian Bodog.
Centrul Oncologic din Oradea ar urma să primească un accelerator liniar nou, de ultimă generație. Următoarea etapă în achiziție este o vizită la Oradea, din partea Agenției Europene de profil de la Viena. Bodog arată că aparatura nu obligă administrația locală la investiții, aceasta urmând să fie livrată „fără niciun cost din partea autorității locale sau a Spitalului Municipal”. Conform ministrului, procedurile impuse de Banca Mondială în achiziții sunt foarte rapide, așa că e posibil ca echipamentul să fie pus în funcțiune anul acesta.
În contul aceleiași linii de finanțare, la Oradea vor mai fi livrate patru aparate de anestezie performante. La Spitalul Județean vor ajunge două aparate standard și două de mare performanță destinate chirurgiei cardiovasculare și neurochirurgiei.
Compensate
Ministrul PSD s-a referit și la introducerea de noi medicamente pe lista de compensate, ca proces continuu, în paralel cu ieftinirea, într-o tranșă, a medicamentelor.
“Toate medicamentele care au fost evaluate de Agenția Națională a Medicamentului, indiferent cum s-a numit acel medicament, va fi introdus pe lista de compensate. Și acesta va fi un proces continuu. Noi am spus că în primul trimestru introducem medicamente noi, dar aceasta va fi repetată ori de câte ori va fi nevoie, ori de câte ori vor fi medicamente care au fost evaluate deja de Agenția Națională a Medicamentului. Pe site, în transparență decizională, se va găsi de săptămâna viitoare actul normativ prin care introducem noi medicamente pe lista de compensate. Sunt peste 10 molecule noi, care sunt deja evaluate, pentru cancer, pentru boli hepatice, boli cardiovasculare”, a declarat acesta.
Reducerea obligatorie a prețurilor ar putea motiva unii producători să se retragă de pe piață dar Bodog apreciază că pierderea suferită prin asta poate fi recuperată prin noile medicamente acceptate la compensare.
”Ei au obligația, timp de un an, să asigure necesarul național de medicamente. Mă voi asigura prin măsuri legale că acest lucru se va întâmpla. Voi solicita ca producătorii care doresc să se retragă de pe piață să facă în scris acest lucru pentru ca Unifarm-ul să găsească medicamente generice sau înlocuitoare pentru cele care ar urma să se retragă de piață”, a mai declarat ministrul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!