Acesta a relatat vineri că în stocul Direcţiei de Sănătate Publică existau în luna iunie – iulie 500 de blistere (folii) a câte 28 de pastile anticoncepţionale, care expiră în luna octombrie şi prin urmare nu a mai fost nevoie de suplimentarea stocului cu anticoncepţionale valabile până la 31 august.
“În iunie – iulie când Ministerul Sănătăţii ne-a cerut situaţia stocului, noi (DSP – n.r.) aveam distribuite la cabinetele medicilor de familie, la cele de planing familial şi la cabinetele de obstetrică şi ginecologie 500 de blistere a câte 28 de pastile fiecare. Acestea sunt în termen de valabilitate până în 31 octombrie, deci nu e niciun pericol pentru bihorence”, a declarat dr. Pârcioagă.
Un scandal naţional a izbucnit zilele acestea pornind de la Brăila, unde s-a descoperit că anticoncepţionalele distribuite femeilor gratuit printr-un program naţional al Ministerului Sănătăţii expiră la 31 august a.c. În total, 500.000 de blistere au fost distribuite de M.S. în toată ţara. Administrarea de medicamente pe cale de expirare prezintă riscul de a nu avea efectul scontat şi de a apărea alte complicaţii medicale.
UPDATE
Ministrul aruncă mâţa moartă în ograda Institutului Naţional de Hematologie
Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, se disculpă şi spune că nu el a tăiat din sporurile salariaţilor de la centrele de transfuzii din ţară. “Nu ne este indiferent ce se întâmplă în centrele de transfuzii din ţară, orice disfuncţionalitate care apare în aceste unităţi putând duce la blocarea aprovizionării spitalelor cu sânge şi produse din sânge. Nu am dat niciun ordin ca oamenilor să li se taie sporurile”, a transmis ministrul Bazac, printr-un comunicat de presă postat azi chiar pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Mai mult, Bazac a anunţat că a şi trimis în control o echipă de inspectori la Institutul Naţional de Hematologie din Capitală. Controlul la INH a fost dispus cu scopul de a se verifica fondul de salarii pentru angajaţii centrelor de transfuzii din ţară, în ultima perioadă. Bazac spune că reprezentanţii Institutului au răspunderea în privinţa gestionării salariilor şi că, potrivit legii sanitare (95/2006), “unităţile sanitare dispun de un buget global de a cărui gestionare este responsabil managerul unităţii”.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!