Cei doi miniştri au transmis partenerilor de dialog social că există un spaţiu de ameliorare în acest domeniu şi că ambele ministere sunt complet deschise în ceea ce priveşte căutarea unor soluţii în acest sens.
De la 1 august
De la 1 august, gărzile suplimentare nu mai sunt obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. Este o masură care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii, a transmis ministrul MS. El a explicat cum contractul individual de muncă cu timpi parţiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât şi la vechimea în specialitate.
Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat urmează a fi reglementat prin ordin al ministrului sănătăţii. Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporţional cu timpul muncit în gărzi. Pentru „garda obligatorie” (care nu este suplimentară, ci face parte din timpul contractual de muncă), miniştrii Muncii şi al Sănătăţii au decis împreună cu reprezentanţii sindicatelor că va fi acordat sporul de noapte de 25%.
Calendar de consultări
Urmează un calendar de consultări despre alte modificări în ceea ce priveşte gărzile suplimentare, a transmis Ministerul Sănătăţii, care vor fi cuprinse intr-o modificare a Ordinului de Ministru al Sănătăţii 870 / 2004. Există deja un draft cu modificările propuse de sindicate, iar propunerea urmează să ajungă înapoi la sindicate conform obligaţiilor de consultare a partenerilor sociali. Termenul dorit de lansare în transparenţă decizională este mijlocul lunii august. Ministerul Sănătăţii a transmis că are în vedere mai multe măsuri, inclusiv flexibilizarea timpilor de muncă zilnici conform cu gradul de complexitate al diverselor specialităţi medicale, dar şi stabilirea unor criterii care să reglementeze cuantumul sporurilor în funcţie de complexitatea gărzilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!