„Implementarea proiectului se va face numai în masura în care acest lucru este dorit de cetateni, de societatea civila si de organizatiile nonguvernamentale. Daca nu, Ministerul poate renunta la el”, declara, miercuri, Lucia Varga, secretar de stat în MMDD.
Victorie verde
„Am avut o discutie cu Directia Ape Crisuri si le-am cerut, în primul rând, sa nu faca lucrari care afecteaza vegetatia. Am înteles ca proiectul a fost refacut si s-ar putea sa fim într-un impas de comunicare. Vom verifica daca s-au respectat toate procedurile, dar pâna atunci proiectul este oprit”, a declarat Varga la Oradea.
„Aceasta verificare va fi facuta, în cel mai scurt timp, de o comisie din cadrul MMDD urmând ca, pe baza concluziilor prezentate sa se ia o decizie atât asupra oportunitatii proiectului cât si asupra lucrarilor ce vor fi realizate în cadrul acestuia”, se arata în raspunsul Guvernului la memoriul depus de ecologisti în 27 iulie.
„Ne bucura sincer aceasta mica victorie a societatii civile. Nu cred ca se întâmpla daca nu nu stateam în fata buldozerelor si daca nu se mediatiza inclusiv international”, a declarat, ieri, Mihai Togor, presedintele Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologica (CRSE). A , punctat însa, opacitatea si slaba reactie a institutiilor locale, care au avut nevoie de aceasta presiune pentru a reactiona.
Exista o varianta
Pozitia ecologistilor oradeni fata de proiect a fost sustinuta, ieri, si de Alexandru Moisi, presedintele Ordinului Arhitectilor din România – filiala Bihor. „Protectia orasului fata de inundatii este asigurata de pereul de piatra naturala din aleea Libertatii. Daca Directia Apre Crisuri vrea sa faca ceva pentru oras, atunci sa-l curete de vegetatie si sa-l întretina. Radacinile si vegetatia de la contactului cu apa fixeaza foarte bine malul, mai bine decât o grinda de beton care poate fi dizlocata de debite mai mari”, apreciaza arhitectul.
„Protectia orasului fata de inundatii este asigurata de pereul de piatra naturala din Aleea Libertatii”
Alexandru Moisi
Prosti sau corupti
Cum discutiile despre grinda de beton de pe malul Crisului au alunecat deseori spre politic – partidele fiind acuzate ca ar pastra tacerea în contul unor atentii si comisioane primite de la firma executanta, ecologistii au o initiativa salvatoare pentru cei care nu se simt cu musca pe caciula.
„CRSE face un apel catre partidele politice sa îsi exprime public si fara echivoc, prin filialele locale, pozitia fata de proiectul de amenajare a Crisului Repede prin betonarea malurilor. Facem acest apel în numele organizatiilor membre ale CRSE, al parintilor adoptivi ai arborilor de pe acest tronson, al celor peste 4.000 de cetateni cu drept de vot care au semnat împotriva acestui proiect si al participantilor la manifestatiile de protest”, se arata în comunicatul semnat de Mihai Togor.
„Senzatia mea, în calitate de cetatean care a urmarit atent problema, este ca ori sunt prosti de bubuie, ori sunt cointeresati, mituiti cei care accepta sa fie mintiti în fata de executantul acestei lucrari si nu iau nici o masura”, comenteaza Orlando Balas, protestatar.
Cristina Ghilea
Trimite articolul
XIn sfarsit se intampla si ceva bine in orasul asta si se verifica ceva inainte sa fie executata. Ma bucur dar sunt si curios, oare cine ce pozitie a avut sau mai are fata de proiect. Oare pica cateva capete sau nu?
In numele Oradenilor cu simtul responsabilitatii, care s-au opus macar in suflet sau in declaratii, vreau sa le multumesc tuturor care ati protestat impotriva acestui genocid.Sper sa dispare cat mai repede si limba aceea de pamant lasat de utilaje.
1.Autoritatile locale nu isi fac treaba! Ori nu stiu, ori nu vor, asta nu mai conteaza, important e ca nu au facut ce trebuia sa faca! Daca nu pot fi lasate in grija lor treburile locale, atunci sa se creeze un cadru legal, prin care ceea ce se intampla aici, sa fie verificat inca o data de catre cineva de mai sus.
2. Daca sa gasit ca nu si-au facut treaba(incompetenta, interese obscure, rea vointa, dezinteres) as vrea tare mult sa vad cine e responsabil si cum va raspunde pentru ceea ce s-ar fi intamplat daca nu se intervenea in felul in care s-a intervenit!
Mi se pare cumplit de revoltator ca cetatenii unui oras sa se lupte efectiv cu conducrea orasului pe care tot ei au ales-o…
Cred ca inca o data Primaria a facut dovada faptului ca nu e in stare sa faca ceva bun, iar Dl. Filip ar trebuii sa isi dea demisia. Asta daca mai are onoare!!
Sunt doua diferite continente,din partea acestui imbecil nu putem sa ne asteptam sa-si dea demisia de buna voie.
Eu propun sa protestam impotriva acestui talhar in fata casei sale si sa-l obligam sa-si dea demisia si sa se intoarca naibi in Oltenia de unde provine capul asta sec si scarbos.
Daca ar avea putin bun simt atunci deja maine la prima ora s-ar prezenta la lucru cu demisia in mana acest imbecil prost.
Multi dintre Oradeni l-au ales asa ca tot Oradenii pot sa-l dea jos din functie impreuna cu ceilalti mafioti din Primarie ,inclusiv cu Rozsi Biro si gunoiul de Kiss care in afara de talharii nu au facut nimic ptr. Oradea de care astia sunt straini.
BETONATI ASTA!!!!!!
Dupa evaluarea universitatilor, Oradea isi poate pierde studentii
Cele mai performante universitati romanesti, dintre cele 11 evaluate pana acum de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), sunt Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu dela Brad” din Iasi, urmate de Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Transilvania din Brasov.
Pe ultimul loc se afla Universitatea din Oradea, care risca sa fie inchisa. „La Oradea s-a cerut incetarea acreditarii, iar Ministerul Educatiei poate sa o inchida”, a precizat Ioan Curtu, presedintele ARACIS. Institutia de invatamant superior urmeaza sa fie reevaluata peste un an, iar in cazul in care problemele semnalate nu vor fi rezolvate, ministerul poate decide retragerea acreditarii sau chiar a autorizarii.
Printre altele, la aceasta universitate profesorii evalueaza studentii dupa bunul plac, in ciuda faptului ca la nivelul institutiei exista un regulament unitar privind examinarea si notarea. De asemenea, profesorii universitatii nu sunt suficient de pregatiti. Mai mult decat atat, nici 10a dintre tineri nu au locuri in camine, iar laboratoarele sunt slab dotate.
Din pacate cam toti stiam asta.Asta-i adevarul, putem sa le multumim.De aici au si functionarii si politicienii nostri diplomele.
ASTA INSEAMNA SA BETONEZI MALURILE CRISULUI PENTRU CA CINEVA SA SUSTRAGA NISTE BANI DIN LUCRARI CUM FAC DE OBICEI.NU VAD ROSTUL BETONARILOR DEOARECE ALBIA CRISULUI ESTE ADINCA SI NU EXISTA PERICOL DE INUNDATIE.