Abandonat de ministrul PSD prin sertarele Ministerului Mediului, subiectul întârzierii certificatelor verzi pe 2011, depuse cu întârziere de Electrocentrale SA, este materializat de actualul ministru UDMR, într-o amendă de 33,4 milioane de euro. Aşa s-ar putea rezuma, foarte scurt, privit din cheie politică, scandalul care macină acum Oradea.
„Cronologic, putem constata că pe o anumită comandă a Ministerului nu era nicio problemă, nici nu ne-au notificat despre sancţiune. Cu altă comandă, vedem aceste chestiuni (amenda – n.r.)”, declară primarul Ilie Bolojan. „Întrebarea ce se pune este «de ce nu ni s-a aplicat anul trecut această sancţiune, că era timp?»”, mai spune edilul.
Electrocentrale SA este în aşteptarea „procesului-verbal” pentru amenda de 33,4 milioane de euro, scris de Autoritatea Fondului de Mediu (AFM) vineri, la cererea Ministerului Mediului. Penalizarea este justificată de întârzierea de două zile cu care Electrocentrale SA şi-a răscumpărat o parte dintre certificatele verzi, în 2012. Edilii insistă că Ministerul lui Korodi este „neprofesionist”, „foarte părtinitor” şi „răuvoitor”. Bolojan argumenează asta prin faptul că alte centrale, cu întârzieri mult mai grave, de peste doi ani, pasibile de amenzi de sute de milioane de euro, au fost iertate cu generozitate de acelaşi Minister, în vreme ce Oradea este amendată cu 33,4 milioane pentru o întârziere de două zile.
Super-amenda de 33,4 milioane de euro, încasată de Electrocentrale SA pentru întârzierea de două zile la depunerea certificatelor verzi, e legată direct de schimbarea gărzii politice la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
„Schimbarea conducerii Ministerului generează schimbări de interpretare, de aplicare a legii. Cronologic, putem constata că pe o anumită comandă a Ministerului nu era nicio problemă, nici nu ne-au notificat despre sancţiune. Cu altă comandă, vedem aceste chestiuni (amenda n.r.)”, declară primarul Ilie Bolojan.
Cu alte cuvinte, pesedista Rovana Plumb, deşi avea pârghiile şi ocaziile de a scrie această amendă, n-a uzat de ele. S-a mulţumit să-i urecheze pe reprezentanţii CET-ului orădean, în august, anul trecut, apoi i-a trimis acasă cu mustrări şi atâta tot. În schimb, noua gardă udemeristă în frunte cu udemeristul Korodi Attila trece direct la scrierea amenzii către CET-ul orădean, în absenţa unei atenţionări prealabile serioase. „Nu există niciun fel de avertisment, de înştiinţare, de avertizare dat de Ministerul Mediului către Electrocentrale sau Primăria Oradea, privitoare la faptul că e pasibil de această penalitate. Nu am fost informaţi deloc că se discută această chestiune şi nici la Minister nu mi s-a putut face proba că ar exista o corespondenţă în care să ni se spună ceva. Întrebarea se pune „de ce nu ni s-a aplicat anul trecut această sancţiune, că era timp?”. După aproape un an de zile, în 12 martie, Ministerul Mediului comunică Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) că sunt trei operatori care nu s-au conformat şi Oradea are probleme, şi-i cere să aplice legea. Ministerul revine în 26 martie cu o adresă similară după care vineri, AFM ne-a trimis această decizie, în care se aplică sancţiunea”, arată primarul Bolojan.
Neprofesionist
Înştiinţarea despre amendă a plecat de la AFM vineri după-amiază dar nici ieri nu ajunsese, încă, la Oradea.
Ilie Bolojan a ieşit, miercuri, într-o conferinţă de presă pe tema amenzii, încadrat de Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale SA şi de Bogdan Gorde, de la Casa de Insolvenţă Transilvania. Cu o zi înainte, edilul a bătut, în zadar, uşile Ministerului Mediului pentru lămuriri suplimentare.
Revenit la Oradea, Bolojan lansează un atac la adresa Ministerului lui Korodi. „Ministerul Mediului, Direcţia pentru Schimbări Climatice, s-a comportat neprofesionist şi foarte părtinitor. Neprofesionist pentru că este anormal să ai în mână o asemenea valoare de amendă şi să nu-l anunţi pe cel în culpă despre ce i se poate întâmpla şi să nu faci front comun cu această companie, în apărarea sistemului de termoficare”, apreciază Bolojan.
Inconsecvenţă
„Ministerul este foarte părtinitor, răuvoitor”, mai reclamă edilul. Bolojan apreciază că „indiferent care este soluţia Comisiei Europene, Ministerul Mediului este cel care aplică în România aceste sancţiuni”. Ori acelaşi minister a dovedit clemenţă şi răbdare faţă de alte societăţi poluatoare care au întârziat ani de zile cu constiturea pachetelor de certificate verzi.
„Dacă o societate poluatoare întârzie cu un minut, după logica Ministerului, trebuie să îi aplice această sancţiune, dura lex sed lex. Am săpat să văd: mai sunt în România poluatori care nu s-au conformat? Bineînţeles că mai sunt. Complexul Energetic Oltenia nu se conformează şi nu poate depune la data cerută, 6.000.000 de certificate. Nu păţeşte nimic dar se conformează un an mai târziu. CET Arad – 2009, 2010, 2011 nu depune nimic. În 2012 ajunge la zero. Nu păţeşte iar, nimic. În România au existat mai mulţi poluatori care sunt într-o situaţie, nu ca noi, ci au întârziat un an, doi ani, trei ani, şi nu li s-au aplicat astfel de sancţiuni”, arată edilul. Acesta susţine că „Ministerul a avut o abordare exagerată, nu ne-au tratat pe toţi cu aceeaşi măsură. Dacă societatea era în stare economică bună şi nu era în insolvenţă, o astfel de amendă ar fi distrus-o”.
Banii, în vânt
Şi Stănel Necula şi Bogdan Gorde au precizat acelaşi plan de bătaie după înregistrarea amenzii: contestarea administrativă la Minister, iniţierea unei contestări în justiţie, dacă prima cale eşuează. Aceştia arată că, şi dacă penalitatea rămâne, AFM va trebui să se înscrie în lista creditorilor Electrocentrale SA. „Vom face tot ce ţine de noi ca această sancţiune să nu rămână nici măcar la masa credală. Este prea mare faţă de o întârziere de două zile. Le-am spus la la AFM, veţi rămâne cu un sold pe care nu-l veţi încasa niciodată pentru că Electrocentrale nu va putea genera niciodată această sumă”, zice Bolojan.
Acesta insistă că scărmaneala cu Ministerul nu are niciun efect asupra orădeanului: „dacă Electrocentale intră în faliment, va veni o altă societate de pe piaţa operatorilor, să opereze centrala oraşului. Centrala este în proprietatea publică a Municipiului la fel şi proiectul european”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!