Printre investițiile afectate de lipsa banilor se numără și cele derulate prin Compania Națională de Investiții. Printre proiectele afectate de lipsa banilor sunt și cele de la Școala „Szacszay Imre” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”, ambele din Oradea. Acestea au rămas deocamdată doar pe hârtie, urmând să fie finanțate în momentul în care se găsesc noi resurse.
[eadvert]
„Când am ajuns ministru al Dezvoltării, bugetul era epuizat. Am solicitat sume de la Guvernul României și am primit de când sunt ministru doar un miliard de lei pentru Compania Națională de Investiții. Necesarul este mult mai mare, mai avem de acoperit 800 de milioane de lei. Sperăm ca în perioada următoare să putem face aceste plăți”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, prezent marți în Bihor.
El a adăugat că „este un an mult mai greu decât celalalte”.
„Pentru o parte din șantiere s-a dat ordin de sistare, oricum vine perioada iernii. Le vom relua la primăvară. Cu siguranță toate contractele vor fi onorate”, a completat ministrul.Legat de plățile restante, Veștea a promis că „o parte vor fi plătite în perioada următoare, o parte anul viitor”.
Ministerul Dezvoltării are restanțe la plata constructorilor pentru proiectele în derulare, prin urmare, investițiile care nu au fost începute mai au de așteptat. Din Oradea, două proiecte care urmau să fie finanțate prin CNI sunt blocate.
Două proiecte din Oradea care ar urma să fie finanțate prin Compania Națională de Investiții (CNI) au rămas deocamdată doar pe hârtie.
„Sunt două proiecte pe care municipiul Oradea le-a pregătit și au fost discutate cu fosta conducere a ministerului (n.red. – Cseke Attila), pentru a fi depuse la CNI, ele fiind finalizate. Probabil în acest moment, având în vedere situația plăților pe CNI, este o perioadă în care nu s-au semnat alte contracte”, a spun primarul Oradiei, Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți alături de ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.
„Neavând credite de angajament, o parte dintre proiectele care au trecut toate procedurile, mă refer la comisii interministeriale, neavând credite de angajament, încă nu am trecut la procedura de achiziție și de contractare a viitoarelor proiecte, fiindcă avem 1.155 de proiecte în implementare. Practic 1.155 de șantiere la nivel național, prin Compania Națională de Investiții. Valoarea (n.red. – proiectelor) este de aproape 15 miliarde de lei, din care decontate avem 3 miliarde și jumătate. Trebuie să vedem în ce măsură putem să contractăm proiecte noi”, a completat ministrul Veștea.
Potrivit sursei citate, în Bihor există 57 de obiective contractate prin CNI, în valoare de 697 de milioane de lei.
Cele două proiecte în așteptare sunt extinderea și construcția unei săli noi de sport la Școala „Szacszay Imre” din Oradea, dar și reabilitarea clădirii Colegiului Național „Mihai Eminescu”.
Potrivit unei declarații mai vechi a primarului Florin Birta, în urma unor discuții avute cu fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, CNI urma să aloce în jur de 40 de milioane de lei pentru proiectul de reabilitare de la CN „Mihai Eminescu”.
„Am decis să împărțim acest proiect (n.red. – reabilitarea CN «Mihai Eminescu») în două sau trei faze. Prima va fi cea în care vom încheia acest parteneriat cu CNI, pentru o sumă de 39,9 milioane de lei cu TVA inclus, unde vor intra lucrări de rezistență, compartimentări recente din structură ușoară în unele săli de clasă și la subsol, execuție finisaje interioare, tâmplării, reparații instalații sanitare și rețele de apă canal, instalații electrice, prize și curenți slabi, plus sistemul de alimentare cu energie termică, urmând ca diferența să o atragem prin Programul Operațional Regional și PNRR”, a declarat edilul.
Finanțarea proiectului de la Școala „Szacszay Imre” a fost promisă de Cseke în 2021. Acolo ar urma să fie construită o sală de sport nouă, să fie reabilitată capela izolată acum în curtea școlii, dar si spațiul din jur, care ar urma să fie transformat în piațetă publică. JB – G.A.
Proiecte multe, prea puțini bani
Potrivit ministrului Veștea, în Bihor sunt finanțate prin PNDL 1 și 2 nu mai puțin de 360 de proiecte, în valoare de 1.610.000.000 de lei. Din acest total, au fost decontate 1,255 miliarde de lei. „Din cele 360 de proiecte, 204 sunt finalizate, celelalte sunt într-un grad de implementare extrem de mare”, a explicat sursa citată. Prin Programul Anghel Saligny, în Bihor sunt 120 de contracte, în valoare de 1.485.000.000 de lei, din care 69 au fost semnate. Prin PNRR, în județ au fost semnate 73 de contracte, în valoare de 1.264.000.000 de lei. Iar prin CNI sunt 57 de obiective contractate, în valoare de 697 de milioane de lei.
Trimite articolul
XCe fain, a dat cu virgula la adunare/scadere ?!
Inca o data se vede cat sunt de instruiti cei din functiile de conducere, analfabeti functionali si atat, ajunsi acolo prin numiri politice si neamuri 🙂
Normal ca nu mai sunt bani daca se maresc pensiile pt a 100-a oara, !!!