Curtea Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF) se impunea a fi amenajată. Două universitare au sesizat oportunitatea oferită de Programul Spaţii Verzi. Au depus un proiect prin care nu doar că au amenajat un spaţiu verde în curtea instituţiei, ci au creat şi un loc în care studenţii de la Farmacie să studieze la faţa locului plantele medicinale.
Educaţie verde prin plante medicinale
Prof. univ. dr. Simona Bungău, director de proiect şi responsabilul cu educaţia ecologică, şef de lucrări dr. Annamaria Pallag, profesor de botanică farmaceutică au pus bazele unei minigrădini botanice de plante medicinale în curtea Facultăţii de Medicină şi Farmacie de pe strada Nicolae Jiga nr.29. Proiectul „Educaţie verde prin plante medicinale” a fost depus de Asociaţia pentru Inginerie Integrată şi Management Industrial AIIMI în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicina si Farmacie, Departamentul Farmacie şi este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România Programul Spații Verzi – Componenta Spații Verzi Urbane. Programul “Spații Verzi” a fost lansat de MOL România în colaborare cu Fundaţia pentru Parteneriat în 2006 prin programul pilot denumit “Școli pentru mediu” – program ce a urmărit implicarea copiilor și a tinerilor în proiecte de împădurire şi de amenajare a spațiilor verzi. După succesul programului pilot, colaborarea între MOL România și Fundația pentru Parteneriat s-a pus pe baze noi, astfel în 2015 a fost lansat pentru al 10-lea an consecutiv, concursul de proiecte pentru programul “Spaţii verzi”. În cadrul componentei “Spatii Verzi Urbane” se acordă finanțare proiectelor care își propun reabilitarea sau crearea de spații verzi şi desfăşurarea activităţilor de educaţie ecologica în rândul comunităţilor locale, derulate de ONG-uri în parteneriat cu diferite instituţii. Universitarii orădeni au câştigat proiectul în aprilie. De atunci, studenţii de la Farmaciei au muncit constant la realizarea minigrădinii botanice.
„În total au participat la realizarea acestei minigrădini botanice aproximativ 150 de persoane: voluntari, studenţi, elevi, preşcolari, pensionari. Săptămânal, 15-20 studenți din cadrul Cercului Studenţesc au lucrat în parc în cadrul activităilor de voluntariat. De asemenea, elevii claselor gimnaziale și de liceu în cadrul activităţilor de voluntariat și în timpul derulării programului Săptămâna – Școala altfel – “Să știi mai multe, să fii mai bun” au fost prezenţi în minigrădina botanică, ca de-altfel şi elevii claselor primare și preșcolarii”, spune doamna Annamaria Pallag. Dincolo de valoarea estetică şi de mediu, minigrădina botanică joacă şi rol de bază didactică pentru studenţii de la Farmacie. Dintre activităţile de educaţie ecologică responsabilul cu educaţia ecologică, şef de lucrări dr. Annamaria Pallag a amintit: „cunoașterea mediului ambiant, mediului de viață – apa, aerul, solul, plantele, elemente care se întrepătrund; înțelegerea și însușirea relațiilor organismelor vii cu mediul, a relațiilor interspecifice în ecosisteme; conștientizarea importanței plantelor și în mod special a plantelor medicinale în viața omului; utilizarea plantelor medicinale în terapeutică; responsabilizarea studenților/elevilor în legătură cu importanța păstrării biodiversității. Educarea în spiritul respectului, grijii și al dragostei pentru natură”. Proiectul „Educaţie verde prin plante medicinale” se încheie pe 1 iulie.
„Noi dorim ca această minigrădină botanică să se menţină în viaţă şi după încheierea proiectului. De aceea noi am pus plante perene şi mizăm pe implicarea studenţilor în realizarea lucrărilor de întreţinere”, a spus profesorul de botanică farmaceutică Annamaria Palllag.
Rezultatele cumulative ale programului în perioada 2006-2014:
-nr. proiecte finanţate: 377
-valoare totală proiecte finanţate: 4.198.026,37 RON
-nr. de persoane implicate activ în proiecte: 151.409
-nr. de copaci şi arbuşti plantaţi: 65.373
-nr. de flori plantate: 55.883
-suprafaţa spaţiilor verzi create şi reabilitate: 391.743m2
-suprafată reîmpădurită: 3.953 m2
-proiecte în arii protejate:147
-nr. poteci tematice înfiinţate: 61
-nr. activităţi Junior Ranger (tabere): 56
-nr. expoziţii permanente amenajate în centre de vizitare/ expoziţii: 42
-nr. de zile ale biodiversităţii şi ale ariei protejate organizate: 54
Citiți principiile noastre de moderare aici!