Aproape 100 de mineri, veniți atât de la Băița, cât și din Maramureș și Mehedinți au protestat în jurul orei 11 în parcul 1 Decembrie din Oradea. Aceștia sunt nemulțumiți de noua lege a pensiilor, precum și de deciziile de recalculare pe care le-au primit de curând. La protest și-a făcut apariția și subprefectul județului Bihor, Emilian Pavel.
Minerii au fost îngrijorați cu privire la faptul că, deși nu vor avea pensii mai mici, acestea (pensiile) nu vor mai fi indexate.
„Acum, astăzi, aici în Oradea discutăm despre mineri. Având în vedere faptul că au primit decizii de pensii cu 50% mai mici decât drepturile primite în august, i-a determinat să se adune în această piață și să ceară milă guvernanților care se pare că primesc ordine la plic, nu știu de la ce împărății și își bat joc de populația acestei țări, care a muncit din greu la infrastructura socială și economică a României. Nu suntem absurzi, dar noi am muncit pentru munca noastră, am plătit taxe procentual mai mari decât orice alt loc de muncă, și nu numai noi, ci și locurile noastre de muncă. Acum, în timpul jocului ne schimbă regula și ne stabilesc niște sume după niște calcule deloc negociate și lipsite de orice fel de transparență”, a declarat unul dintre mineri.
Un alt miner, Florin Hossu, președinte al Cartel Alfa, filiala Maramureș, nemulțumit și el de situația în care se află, susține că „după o lună și jumătate de manifestare, ieri (miercuri, 9 octombrie) a ieșit domnul deputat Zetea, cel care a mânjit și-a vorbit urât de mineri, în sensul care a zis că dacă era așa de toxic în mină trebuia să fim morți. Mort ar trebui să fie dânsul în momentul în care a făcut această apreciere despre mineri. Să știe tot poporul român că tezaurul care se află la Londra este făcut din munca acestor oameni și acum sunt batjocoriți.”
Prezent la protest, subprefectul județului Bihor, Emilian Pavel a declarat că partidul PSD apreciază dialogul și că a fost înștiințat și Ministrul Muncii cu privire la nemulțumirile minerilor.
„Am venit aici pentru că am aflat din partea minerilor că vor protesta astăzi. Am venit ca reprezentant al Partidului Social Democrat (PSD) pentru că noi apreciem dialogul. Am mai avut o discuție cu trei reprezentanți ai acestora, prezenți ei astăzi aici, acum trei săptămâni când am primit și un material în care dânșii explicau punctul lor de vedere și o posibilă soluție pentru a remedia această, așa cum este numită de către dânșii, nedpretate. Am înmânat acel material cu ocazia vizitei doamnei Ministru al Muncii la Oradea, cu mențiunea că vom avea și discuții ulterioare cu aceiași reprezentanți. În ceea ce privește politizarea acestui subiect, eu cred că doar prin dialog și prin analizarea acestor propuneri venite din partea lor, stând la masă cu specialiști putem găsi soluții la problemele ridicate de ei”.
Primul protest, în Ștei
Așa cum Bihon.ro a mai relatat, acesta nu este primul protest organizat de minerii nemulțumiți de noua lege a pensiilor. În urmă cu câteva săptămâni, aceștia au protestat în fața Casei de Cultură din Ștei din cauza efectelor pe care noua lege a pensiilor le produce asupra drepturilor pensionarilor proveniți din sectorul miner.
La fel ca acum, oamenii reclamau că le-au scăzut pensiile după recalculare, în unele cazuri chiar cu 40 sau 60%. Chiar dacă foștii mineri primesc aceeași bani și în prezent, aceștia sunt nemulțumiți de faptul că pensia lor nu va mai crește în perioada următoare.
„Mulți ne judecă și spun că am lucrat puțin, însă nimeni nu știe ce muncă aveam noi și ce implica asta. În 1989, când salariul mediu era de 2.000 de lei, primul meu salariu a fost de 5.500 de lei, dar aveam colegi care câștigau și 17.000. Vă rog să calculați și dumneavoastră câți bani am contribuit eu la stat în cei 15 ani de muncă. Nu vrem sa se modifice grupele de muncă, nu poate fi egalitate între grupa noastră de muncă și cei care au lucrat la birou. Noi am dovedit care au fost contribuțiile noastre în toți anii aștia“, explica în urmă cu câteva săptămâni organizatorul protestului, care a recunoscut în acel moment că primește, în mână, o pensie de 5.600 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!