Singura mină operatională de minereuri polimetalice din România rămâne închisă. Mineritul din Băiţa e din nou în convulsii. African Consolidated Resources a achiziţionat acţiunile minei SC Băiţa Bihor SA, iar angajaţii au crezut că activitatea de care depinde viaţa lor şi a familiilor lor va reîncepe.
Pe măsură ce a trecut timpul, tensiunile s-au acutizat, iar marti mai mulţi angajaţi au luat, spontan, decizia de a se bloca în mină. Decizia a fost luată după o lungă corespondenţă cu ministerul de resort şi Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, şi după o vizită a prefectului Claudiu Pop şi a unui secretar de stat la Băiţa. „Toate autorizaţiile operaţionale de activitate au fost îndeplinite cu succes, singura problemă din acest moment fiind reprezentată de Minister care nu oferă posibilitatea companiei African Consolidated Resources să demareze acţiunile de începere a activităţii. Avem mai mult de 50 documente în care am prezentat autorităţilor situaţia de la Băiţa. Ni s-a răspuns la vreo două în sensul că noi spuneam «bună ziua!», iar ei răspundeau că: „doi cu doi fac…» Tensiunile printre angajaţi s-au înteţit deoarece nu au demarat lucrările din mină, ca urmare a faptului că se aşteaptă de foarte mult timp aprobarea de către Minister şi ANRM de începere a activităţii. Ca urmare a piedicilor întâmpinate din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi a Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale, angajaţii s-au blocat în subteran, la 239 metri adâncime. Acesta este semnalul de alarmă al angajaţilor”, a declarat administratorul African Consolidated Resources, Băiţa Bihor şi Mineral Mining, Gabriela Dobrotă.
Blocaj
„Cunoscând mediul de afaceri local, ne așteptam la întârzieri provocate de birocrație. Totuși, nu ne așteptam ca unii angajați ai Statului să blocheze în mod intenționat procesul de redeschidere a sistemului minier, punând obstacole și manipulând sistemul în defavoarea sutelor de mineri care ar fi putut deja să fie angajați și a milioanelor de euro care ar putea să fie încasate la buget aproape imediat, precum și a altor milioane de euro din investiții străine directe”, susţine Andrew Prelea, președinte și director executiv African Consolidated Resources.
Familiile acestora sunt drastic lovite financiar, singura modalitate de câştig fiind în minele ce stau acum închise. Mina din Băiţa Plai este singura mină operaţională de minereuri polimetalice din România ce poate pune la dispoziţie sute de locuri de muncă în acest domeniu.
Cine e acţionarul majoritar?
African Consolidated a început evaluarea oportunităţilor de minerit din România încă din 2012. Compania are activităţi în domeniul de explorare şi exploatare minieră, fiind înregistrată la bursa londoneză.
Într-un comunicat citat de presa centrală, African Consolidated susţine că a venit în România, în urma unei invitaţii a celei mai mari companii de cupru din ţara noastră, ca să participe la analizarea oportunităţilor de afaceri în România. Atunci, reprezentanţii firmei nu au negat, dar nici nu au confirmat că în spatele acelei invitaţii s-ar afla „Cuprumin”, cea mai are companie de cupru din ţară. Această ipoteză se baza pe relaţiile African Consolidated Resources cu Cupru Min şi Energo-Mineral.
African Consolidated Resources este reprezentată în România, şi la Băiţa Plai, de către Andrew Prelea şi Gabriela Dobrotă, o doamnă care a făcut carieră în metalurgie: a fost director la combinatul chimico-metalurgic Phoenix şi ulterior director la SC Energo-Mineral Baia Mare, companie care a avut un parteneriat cu Roşia Poieni, actualul Cuprumin. Doamna Dobrotă este acum administrator la African Consolidated Resources, Băiţa Bihor şi Mineral Mining. Iniţial African Consolidated a derulat negocieri cu colosul Remin Baia Mare. Firma avansase o primă investiţie în mineritul neferos de aproape 40 milioane dolari. Interesele African Consolidated s-au intersectat la Remin cu cel al unei firme despre care se presupunea că ar fi condusă de generalul Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO, în acea vreme consilier onorific al premierului Victor Ponta pe probleme strategice, de securitate şi economie. African Consolidated Resources extrage aur, nichel, platină, cupru, fosfaţi şi diamante şi are sediul în Londra. Deţine exploatări în Africa de Sud şi în Zimbabwe. African Consolidated anunţa în februarie 2015 că Mina Băiţa Plai ar avea un potenţial de exploatare de 1,8 milioane de tone de cupru-argint-zinc-plumb-aur-tungsten-molibden minereu, la 6% echivalent cupru. Deciziile de a deveni acţionar majoritar la Băiţa au fost luate în urma unei acţiuni de Due diligence care au avut în vedere poziția financiară a Mineral Mining, care făcea obiectul unei proceduri de insolvență în România. Mineral Minig a avut licenţă de exploatare la Băiţa, iar responsabilii African Consolidated spuneau că pașii legali privind constituirea transferului licenței este un proces consumator de timp de care au fost conștienți de la început şi că au fost informaţi în mod legal că cea mai bună modalitate de a accelera revenirea la licență este de a implementa o procedură formală de fuziune în conformitate cu legislația română de insolvență.
Roy Pitchford, director executiv al firmei, a comentat pentru presa din Londra:
„Cred că Băița Bihor reprezintă o oportunitate de investiţie convingătoare și este în conformitate cu strategia noastră de a accelera activele industriale dezafectate de mare valoare cu cerințele de capital modeste și capacitatea de a genera flux de numerar de material pe termen scurt”. Administratorul Gabriela Dobrotă consideră însă că decizia minerilor de a se bloca în subteran a fost accelerată şi de un control al inspectorului pentru protecţia muncii care expertizând activele a constatat starea avansată de degradare care va pune serios în discuţie respectarea normelor de securitate a muncii. „Oamenii au spus că şi ei au făcut mâna aceasta şi că nu pot accepta ca alţii să o distrugă. Adevărul e că aşteptăm de doi ani să se regleze situaţia de la mină, iar ceea ce se întâmplă acum ne afectează pe toţi foarte, foarte tare”, a adăugat administratorul Gabriela Dobrotă. Fuziunea dintre firma londoneză şi chinezii de la Mineral Mining s-a făcut cu susţinerea angajaţilor şi a sindicatelor.
„Rămânem entuziasmaţi cu privire la viitorul nostru la Băița Bihor și în România, în general”, a adăugat Roy Pitchford, director executiv, în februarie 2015 pentru www. londonstockexchange.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!