Două echipe de control de la Garda de Mediu Bihor au descins marţi la Mina Baita. „Pe noi ne-a interesat să nu existe risc care ar fi putut produce un incident de mediu. Impactul ar fi fost asupra apelor de suprafaţă în ceea ce privesc indicatorii de suspensii. După părerea mea un impac transfrontalier este exclus”, a precizat Călin Mocan, primcomisarul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor.În urma controlului au fost dispuse mai multe măsuri printe care şi inventarierea şi depozitarea corespunzătoare a substanţelor chimice periculoase.
Controlul comisarilor de mediu a fost efectuat ca urmare a faptului că în data de 10ianuarie, ca urmare a expirării duratei contractelor de muncă a salariaţilor Mineral Mining SRL, societate în insolvenţă, şi a faptului că nu şi-au primit salariile, personalul care efectua evacuarea apelor din galerii şi-a încetat activitatea, fapt ce a dus la începerea inundării minei de cupru Băiţa.
Soluţii
„Întrucât exista pericolul inundării tuturor galeriilor şi utilajelor aflate în acestea, s-a convenit, împreună cu creditorul majoritar al Mineral Mining, respectiv Băiţa SA, să se încheie un protocol prin care lucrările de evacuare a apelor şi salariaţii să fie preluate de către SC Băiţa SA, lucările fiind suportate de către Mineral Minig în schimbul predării licenţei de exploatare până în data de 31 ianuarie”, ne-a spus Carmen Demian lichidator judiciar.
Astfel, se va menţine dreptul de exploatare al Mineral Mining pe zăcământul polimetalic. Aceste lucări se vor efectua pe perioada de observaţie, până se va hotărâ reorganizarea judiciară sau falimentul. La deschiderea procedurii de insolvenţă datoriile totate ale societăţii însumau peste 6.400.000 lei. Conform lichiditatorului judiciar şi-au exprimat intenţa de a prelua mina doi investitori dintre care unul străin.
S.Al.
Minerii, preluati de principalul creditor
Mina Baita, inundata – Bihor Online
Citiți principiile noastre de moderare aici!