Închisă în 2013, ca fiind nerentabilă, Mina Băița se află în expansiune. Compania listată la bursă care exploatează Mina Băița are un plan de investiții și de dezvoltare a acesteia. Dar și o nouă conducere. După finalizarea planului de dezvoltare în subteran, se așteaptă ca Băița Plai să înregistreze unul dintre cele mai mici costuri pe tona de cupru exploatată la nivel global. Producția a fost reluată anul trecut.
[eadvert]
Recent, Vast Resources, compania londoneză care deține Mina Băița Plai, anunța că proiectul de exploatare a minereului „progresează conform programului” și „compania a început exploatarea minereului de calitate”. Conform planului de mină, anunțat în urmă cu o lună, producția va „continua neîntrerupt în timpul acestei faze de dezvoltare” la Băița Plai, iar din iunie 2021 va începe un nou foraj. Rezultatele obținute au loc pe fondul investițiilor în mina din Bihor. Totodată, într-un comunicat al companiei, se anunță că „nu este necesară o altă finanțare pentru capex – cheltuielile de capital pe care o companie le face în vederea investiției în achiziționarea sau modernizarea activelor fixe, cum ar fi clădiri, fabrici sau echipamente, care participa la mai multe cicluri de producție, sau opex – cheltuieli efectuate pe termen scurt, de până într-un an, necesare derulării activității curente pentru implementarea noului plan de mină, respectiv că future capex va fi finanțat din flux de fonduri. În conformitate cu această declarație, compania ar dori să confirme că nu intenționează o plasare în urma reorganizării de capital propuse. Andrew Prelea, director executiv al Vast Resources Plc, spune că „sunt încântat de progresul operațional pe care l-am făcut în ultimele săptămâni și rămânem bine capitalizați pentru a ne realiza planul de dezvoltare la Băița Plai fără a fi nevoie să revenim la piața de desfacere pentru viitorul apropiat”. Prezentând programul de dezvoltare, compania a comunicat prognoza veniturilor: 17,2 milioane USD în perioada 1 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022; 28,2 milioane USD la 1 mai 2022 – 30 aprilie 2023; 33,4 milioane USD la 1 mai 2023 – 30 aprilie 2024; 34,7 milioane USD la 1 mai 2024 – 30 aprilie 2025. În ceea ce privește prognoza fluxului de numerar operațional net înainte de datorii, impozite și noul capex, acesta are următorul grafic: 4,9 milioane USD la 1 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022; 15,2 milioane USD la 1 mai 2022 – 30 aprilie 2023; 20,9 milioane USD la 1 mai 2023 – 30 aprilie 2024 și 21,9 milioane USD în perioada1 mai 2024 – 30 aprilie 2025.
„Fluxurile de numerar susțin o evaluare a Băiței Plai de peste 100 de milioane de dolari, care reprezintă o valoare fundamentală a valorii minei, cu potențial de creștere suplimentară. Previziunile fluxurilor de numerar asigură o subscriere foarte puternică pentru investiții suplimentare în datorii, dacă este necesar în viitor. Capacitatea de exploatare este planificată să crească cu 65% în cadrul noii mine mecanizate”, se arată în comunicatul companiei. Noul plan de mecanizare a minei include achiziționarea a trei încărcătoare, a unei instalații de foraj, a două platforme de foraj și a unei mașini de prelucrare și sortare. Noul flux de numerar al planului de mină include angajarea unui management internațional suplimentar la fața locului, pentru a sprijini noul director general. De la 1 martie, compania britanică Vast Resources l-a înlocuit pe Adrian Bădiță din funcția de director general al minei polimetalice Băița Plai cu Marcus Brewster, cu o experiență de 24 de ani în sectorul minier. Rolul directorului general Brewster va fi acela de a superviza dezvoltarea minei de la Băița Plai la „potențialul său maxim”, cu implementarea „celor mai înalte standarde de siguranță și de mediu”. Vast Resources, companie listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, a intrat pe piața locală în 2014, prin achiziția unei participații de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai, repusă în funcțiune în vara anului trecut. Recent, compania și-a majorat deținerea la 100%, în schimbul sumei de 4,84 milioane de lire sterline (circa 6,4 milioane de dolari) în acțiuni proprii. Compania a semnat un acord cu Mercuria pentru vânzarea concentratului de cupru extras la Băița. Mina beneficiază de o infrastructură completă, inclusiv echipamente subterane, de suprafață și de procesare și o instalație de steril operațional înregistrată în UE. Estimarea resurselor minerale reprezintă 600.000 de tone în plus față de estimările istorice ale resurselor minerale raportate (non-JORC), de 1.800.000 de tone conform Codului NAEN, așa cum a fost anunțat la 10 decembrie 2014.
Activitatea de la Băița va fi supervizată de fostul șef al CupruMin, respectiv al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Nicolae Turdean, numit în funcția de country manager.
Trimite articolul
Xbrava baieti
cuprul oricum pentru voi nu are nici o valore decat daca il furati si-l vindeti la fier vechi,pentru romanasi no fost rentabila so exploateze,las co vanduto baietii destepti la straini,ca astia au ac de cojocul nostru
slugi v-ati nascut,sclavi o sa muriti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Din pacate ai dreptate 100%. Tara de kkt, cu conducatori de kkt. Mi-e rusine ca-s roman de cele mai multe ori