Aproape 900 de euro/ha au primit subvenţii fermierii bihoreni care au cultivat şi au predat, anul trecut, sfeclă de zahăr, conform Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Bihor.
Aproximativ 2.000 ha de teren au fost cultivate cu sfeclă de zahăr în Bihor în 2017 şi subvenţionate.
După ce mai mulţi ani sfecla de zahăr a fost în topul culturilor vedetă, din perspectiva subvenţiilor primite la hectar, alături de cartofii de sămânţă sau cei timpurii, de acum încolo această cultură nu va mai fi susţinută cu bani europeni.
Asta din cauză că una dintre condiţiile de a accesa subvenţi pe măsura de sprijin cuplat era ca sfecla să fie predată procesatorilor.
Fermierii din vestul ţării, care aveau culturi pe o suprafaţă de 7.000 ha, nu vor mai avea cui să predea sfecla fiindcă Fabrica de Zahăr din Oradea se închide. Cel mai probabil, producătorii se vor reorienta spre alte culturi. Conform calculului unui producător, venitul mediu de pe un hectar de sfeclă de zahăr se plasa în jurul cifrei de 8.000 de euro, din care 4.000 euro erau cheltuieli, o parte amortizate de subvenție. Chiar și așa, profitul înegistrat de cultivatori era cotat unul foarte bun în contextul în care în UE încă mai funcționau cotele de zahăr și producătorii vechi aveau contracte cu fabricile de procesare, putând să facă și dovada valorificării la APIA.
Acum, când cotele de zahăr au dispărut, practic întreg domeniul trebuie reconsiderat.
[related-post post_id=”1964607″]
[related-post post_id=”1960453″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!