Dacă banii puşi la dispoziţia fermierilor prin intermediul unor submăsuri din cadrul programului PNDR se epuizează în câteva ore de la deschiderea sesiunii, sunt însă şi măsuri care atrag. Chiar dacă au fost deschise de mai multe luni, nicio cerere de finanţare nu a fost depusă sau au fost depuse foarte puţine, deşi au alocări de milioane de euro. În această situaţie este Submăsura 16.1a – Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte-pilot, produse și procese în sectorul pomicol. Deschisă pe data de 10 decembrie 2018, are o alocare de 5.819.040 de euro, dar nu a fost depusă nicio cerere de finanţare. De aceeaşi soartă s-a „bucurat” şi Submăsura 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol, deschisă pe data de 3 ianuarie 2019, cu o alocare de 4.744.665 de euro.
Submăsura 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol a avut parte de aceeași situație. Sesiunea de depunere a proiectelor a fost deschisă pe 3 ianuarie 2019 și se va închide la 30 aprilie 2019, ora 15:59, dar până în prezent nu a fost solicitat niciun ban.
O altă submăsură care nu se bucură de succes este 7.2 Infrastructură apă/apă uzată – ITI, deschisă pe 21 ianuarie 2019, alocarea sesiunii fiind de 5.270.563 de euro. Sesiunea se închide pe data de 30 aprilie 2019, la ora 15:59, dar până acum nu s-a depus niciun proiect.
Volumul mare de documente şi criterii solicitate, dar şi procentul de cofinanţare, sunt posibile cauze ale neaccesării acestor măsuri, spun reprezentanţii AFIR.
La polul opus, cu fondurile epuizate în doar câteva ore sunt submăsurile 4.1 – Investiții în exploatații agricole, ferma mică și ferma de familie, fermele din sector vegetal zootehnic și cele din zona montană, dar şi Instalarea tinerilor fermieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!