Nu ecologiştii sau chibiţii neinformaţi ci Guvernul României şi RMGC au anunţat în scris că „minerii” din Roşia Montană au primit în mână 105 milioane de euro pentru proprietăţile lor. Plus că RMGC e gata să impute României faptul că a mai investit alte 50 de milioane de euro pentru strămutarea într-un cartier cu 140 de case noi (cine nu ar vrea „din cer” o casă nouă de aproape 400.000 de dolari bucata?).
Aşa încât locuitorii comunei Roşia Montană se pot împărţi în două categorii: cei care şi-au vândut proprietăţile respectiv cei care nu şi-au vândut proprietăţile (se scot de la socoteală veneticii veniţi sau atraşi cu bani pentru a fi masă de manevră şi/sau presiune).
Localnicii din Roşia Montană care nu şi-au vândut terenurile şi casele la RMGC în mod sigur nu militează pentru aşa-zisul minerit, în fapt o tratare pur chimică a pulberii rezultate din tocarea metodică a patru munţi.
Aşa încât activiştii „pro-minerit” de la Roşia Montană sunt fie venetici, fie o parte din roşienii care au primit pentru proprietăţile lor, în total, 105 milioane de euro.
100.000 euro per familie
La recensământul din 2002, Roşia Montană avea 3.865 de locuitori iar la recensământului din 2011 populaţia scăzuse la 2.656 de persoane.
Dar ca medie, comuna a avut, în „epoca RMGC”, circa o mie de familii. Fără să mai scădem cele o sută de familii care nu şi-au vândut proprietăţile, rezultă că RMGC a plătit, în medie, peste o sută de mii de euro fiecărei familii care şi-a vândut proprietăţile din Roşia Montană.
În aceste condiţii, nu rămâne decât ca restul românilor să deplângă soarta roşienilor montani care, după ce s-au ales în mână cu câte o sută de mii de euro, acum nu sunt în stare să supravieţuiască altfel decât înrolându-se în industria cianurării-aurifere, pe care o promovează şi în clipuri publicitate la TV.
O veste compensatoare pentru ei este că ministrul Şova tocmai a prezentat î Guvern că e nevoie de 52 de milioane de euro pentru atenuarea impactului social prin «programe comunitare training dezvoltare antreprenoriat”.
Şi la Băiţa s-au blocat în mină
Şi bihorenii ar fi vrut asemenea socoteli generoase pentru minerii lăsaţi de izbelişte în zonele Băiţa, Roşia – Damiş, Şuncuiuş şi Voivozi – Popeşti.
Dar nu a venit niciun prim-ministru la cei 40 de mineri din Băiţa care au protestat, în iunie 2010, în subteran, fiindcă nu şi-au primit salariile de luni de zile.
FACTBOXURI
Biroul de presă al Guvernului ne-a trimis un e-mail arătând că este „abilitat să vă pună la dispoziție documentele referitoare la exploatarea de la la Roșia Montană menționate în cadrul unei conferințe de presă susținute de Prim-ministrul Victor Ponta, pe 12 septembrie 2013”.
Închidere şi reabilitare:
Obiective de sub amprenta Proiectului Roşia Montană 24 mil. euro
Iazuri de decantare Selişte şi Gura Roşiei 10 mil.euro
Uzina de procesare şi Staţia de Concasare 11 mil. Euro
Costurile anuale cu epurarea apelor de mină şi monitorizarea post închidere a amplasamentului 1,5 mil. Euro
Conservarea patrimoniului şi atenuarea impactului social:
Atenuarea impactului social (conf. SF) programe comunitare training dezvoltare antreprenoriat 52 mil. euro
Reabilitarea infrastructurii locale drumuri 73 mil. Euro
Alimentarea cu apă şi canal Roşia Montană şi Abrud 40 mil. Euro
Punerea în siguranţă a galeriilor romane din Carnic (conf. Studiu Gifford) 152 mil. Euro
Reabilitare monumente istorice 40 mil. Euro
Reabilitare situri arheologice inclusiv galerii romane şi medievale 26 mil. Euro
Costuri de menţinere în circuitul turistic a lucrărilor romane din Carnic 1,2 mil. Euro
Alte proiecte şi programe pentru conservarea patrimoniului 5 mil.euro
TOTAL (fără costurile de operare – tratare ape acide şi întreţinere Carnic): 430 mil. euro
Investiţii realizate în perioada 1997 – 2012
În Proiectul Roşia Montană s-au investit 550 milioane USD până în prezent:
Cercetare geologică 98 mil. USD
Patrimoniu din Roşia Montană 28 mil. USD
Situri strămutare 50 mil.USD
Achiziţie proprietăţi 105 mil. USD
Taxe şi impozite 50 mil. USD
Echipamente miniere 55 mil. USD
Proiectare tehnică 90 mil. USD
Cheltuieli juridice, sociale, comunicare, administrative 74 mil. USD
TOTAL: 550 mil. USD
Citiți principiile noastre de moderare aici!