S-a dovedit încă odată, dacă era cazul, că transferul contribuabililor mijlocii de la judeţe la direcţiile regionale a fost un eşec total. Doar în judeţul Bihor, potrivit datelor furnizate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, mijlociii s-au întors la judeţ cu arierate de aproape trei ori mai mari. „Volumul arieratelor nete înregistrate de contribuabilii mijlocii predați de AJFP Bihor la Administrația pentru contribuabili mijlocii din cadrul DGRFP Cluj-Napoca la data de 31.01.2016 era de 27,11 milioane de lei. Volumul arieratelor nete înregistrate de contribuabilii mijlocii predați de Administrația pentru contribuabili mijlocii din cadrul DGRFP Cluj-Napoca către AJFP Bihor la data de 31.10.2018 era de 74,46 milioane de lei”, ne-a transmis Marius Fandly, director executiv adjunct la AJF Bihor. Asta înseamnă o creştere a datoriilor înregistrate de mijlocii cu peste 355%.
Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, promitea că în urma reorganizării, contribuabilii mari și mijlocii vor avea parte de un tratament preferențial din partea Fiscului atunci când vine vorba de inspecţiile fiscale și ramburasarea TVA-ului. Acum se vede că acest tratament preferenţial a dus la creşterea datoriilor. Gelu Diaconu dă, în continuare, lecţii de fiscalitate, războindu-se cu ANAF şi, vorba proverbului: „Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”.
„Se dovedeşte că proiectul regionalizării, aşa cum a fost gândit, a fost un eşec. Relaţia dintre Finanţele orădene şi contribuabilii mijlocii era mult mai bine pusă la punct. Inspectorii cunoşteau firmele. Şi acest lucru se vede din rezultatele prezentate”, ne-a declarat Dan Octavian, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Insolvenţe în creştere
Reamintim că la data de 31.01.2016 au fost transferaţi de la AJFP Bihor la Administrația pentru contribuabili mijlocii din cadrul DGRFP Cluj-Napoca 388 de contribuabili mijlocii. Pe parcurs au mai fost transferaţi încă 106 contribuabili mijlocii, cifra totală a acestora când au fost retransferaţi la Bihor ajungând la 494 de contribuabili mijlocii.
Dacă la data transferului, 31.01.2016, niciun contribuabil mijlociu transferat din Bihor la Cluj nu era în insolvenţă, la data de 31.10.2018, când au revenit la Bihor, peste 9% dintre mijlocii erau în insolvenţă. „La data transferului la Administrația pentru contribuabili mijlocii din cadrul DGRFP Cluj-Napoca, niciun contribuabil mijlociu din judeţul Bihor nu se afla sub incidența Legii 85/2006 și a Legii 85/2016 privind insolvența. La 31.10.2018, un număr de 45 de contribuabili mijlocii se aflau sub incidenţa acestei legi”, a precizat Marius Fandly.
Pe parcursul transferului la Cluj a scăzut şi numărul contribuabililor mijlocii care beneficiau de eşalonări la plată. Dacă în momentul transferului beneficiau de eşalonări la plată 34 de contribuabili mijlocii, la data de 31.10.2018 numărul acestora s-a redus la 21.
Citiți principiile noastre de moderare aici!