După doi ani şi nouă luni în care au fost nevoiţi să bată drumurile Clujului, contribuabilii mijlocii din judeţul Bihor revin la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor. Mutarea hotărâtă pe vremea fostului şef al ANAF, Gelu Diaconu, prin Ordinul 3649/2015 din 15 decembrie 2015, intrat în vigoare la 1 februarie 2016, s-a dovedit a fi fost neinspirată. Gelu Diaconu promitea atunci că în urma reorganizării, contribuabilii mari și mijlocii vor avea parte de un tratament preferențial din partea Fiscului atunci când vine vorba de inspecţiile fiscale și ramburasarea TVA-ului.
La fel de neinspirată a fost şi desfiinţarea direcţiilor judeţene ale finanţelor publice. În acest contex, trebuie amintit că Senatul a votat marţi, 13 noiembrie 2018 desfiinţarea direcţiilor regionale ale ANAF şi reînfiinţarea direcţiilor judeţene. Pentru a putea fi pusă în aplicare, hotărârea mai trebuie votată şi de Camera Deputaţilor.
495 de mijlocii la judeţ
Astfel, începând cu data de 01.11.2018, 495 de contribuabili mijlocii cu sediul social în judeţul Bihor vor reveni la judeţ. „Competenţa de administrare fiscală a persoanelor juridice-contribuabili mijlocii cu sediul social în judeţul Bihor revine AJFP Bihor. În acest mod, AJFP Bihor, prin structurile sale din Oradea, a preluat de la Administraţia Contribuabililor Mijlocii Cluj, 495 de societăţi ce au sediul social în judeţul Bihor”, ne-a informat Vasile Farc, de la Compartimentul Mass-Media din cadrul Finanţelor bihorene.
Începând cu data amintită, contribuabilii mijlocii vor plăti obligaţiile fiscale în conturile de venituri ale bugetului general consolidat deschise la Trezoreria Oradea.
„Pentru problematici legate de eliberarea certificatului de atestare fiscală, depunerea cererilor de eşalonare la plată obligaţiilor fiscale restante, stadiul măsurilor de executare silită, depunerea cererilor de atestare a impozitului plătit de un nerezident în România şi altele asemenea, contribuabili mijlocii se vor adresa compartimentelor de specialitate din cadrul AJFP Bihor din Oradea, str. Dimitrie Cantemir nr.2B. De asemenea, solicitările primite de ANAF de la contribuabili mijlocii prin intermediul formularului de contact de pe site-ul ANAF sunt redirecţionate automat către AJFP Bihor”, a precizat Vasile Farc.
Ce spun patronatele
Reprezentanţii organizaţiilor patronale salută revenirea mijlociilor la judeţe. „Se dovedeşte că proiectul regionalizării, aşa cum a fost gândit, a fost abandonat. Dar nu mă aştept să rămână aşa. Din punct de vedere al contribuabililor mijlocii este un lucru bun”, ne-a declarat Dan Octavian, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Ioan Lucian, preşedintele Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR) spune că această revenire este un lucru normal.
„La noi trebuie să te lupţi şi pentru lucruri normale. Este o măsură pe care o apreciem. Ideea regionalizării a fost o hotărâre de moment care nu s-a bucurat de succes”, este de părere preşedintele UNPR. Lucian mai crede că această hotărâre este şi rodul coagulării mişcării patronale din România. „Am avut destul de dese întâlniri cu actualii guvernanţi. Cred că au început să plece mai mult urechea la ceea ce spun organizaţiile patronale. Noi am reuşit să coagulăm mişcarea patronală în 16 judeţe şi până la sfârşitul anului vrem să ajungem la 21 de judeţe. Numai aşa putem demonstra că suntem o forţă care trebuie luată în seamă”, a subliniat Ioan Lucian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!