Frescele au fost realizate în anul 1877, la cererea episcopului Istvan Lipovniczky, şi reprezintă scene din viaţa Sfântului Ladislau.
Orădenii au vizitat, de asemenea, expoziţia: ,,Piese de tezaur din colecţia de arheologie a Muzeului Ţării Crişurilor’’. Astfel, vizitatorii au admirat pistoale din secolele XVII-XVIII, spade şi săbii medievale, buzdugane, cămăşi din zale, cornuri pentru praful de puşcă, armuri, coifuri, vârfuri de suliţe şi lăncii, piese din colecţia de piese egiptene a Muzeului Ţării Crişurilor etc.
„Unele dintre piesele expuse, precum tăbliţa de la Suplacu de Barcău, care reproduce primele înscrisuri din perioada neolitică din nord-vestul României, sau sceptrul de căpetenie de la Girişul de Criş sunt importante tocmai prin raritatea lor. Altele se disting ca valoare prin măiestria cu care au fost lucrate, cum ar fi tezaurele din argint dacice şi din Epoca Romană, monede şi medalioane din aur şi tezaurul de vase de argint de la Tăuteu (sec. IV-V d. Cr.)”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
Lipsa muzeului
Manifestarea a fost organizată în cadrul Nopţii muzeelor din Europa şi s-a desfăşurat sub patronajul Ministerului Culturii din Franţa.
„Nu ne aşteptam să vină atâta lume. La intrare am dat bileţele pentru a contoriza oarecum numărul celor care ne-au vizitat. În mai puţin de o oră şi jumătate s-au epuizat cele 1.500 de bileţele pe care le-am făcut. Nu putem decât să concluzionăm că lumea simte lipsa muzelui. Piesele noastre de tezaur sunt atractive şi apreciate. Acestea vor face parte din expoziţia nouă, în sala destinată tezaurului”, a mai afirmat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.
Orădenii au spus că au rămas impresionaţi de Sala de Onoare.
„Cel mai mult mi-a plăcut Sala de Onoare. Şi exponatele mi-au plăcut. Chiar dacă nu am mai participat până acum la manifestare, Noaptea Muzeelor a fost foarte bine organizată. Cred că ar trebui organizată mai des, mai ales că unii oameni nu au reuşit să ajungă”, a spus Ioan Murg, un orădean care a vizitat Palatul Baroc.
Tot în cadrul Nopţii Muzeelor, Muzeele Memoriale „Iosif Vulcan”, „Aurel Lazăr” şi „Ady Endre” şi-au deschis porţile gratuit pentru publicul doritor de o vizită nocturnă.
Evenimentul, ajuns la a VII-a ediţie, a fost organizat de Muzeul Ţării Crişurilor (secţiile Arheologie şi Istorie) şi Episcopia Romano-Catolică din Oradea.
Noaptea Muzeelor a deschis seria evenimentelor dedicate Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor. Manifestările vor continua astăzi, de la ora 17:30, cu lansarea îndrumarului ,,Valorificarea specificului local în arhitectura rurală din Bihor’’, la Muzeul „Aurel Lazăr”.
JB – C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!