În acelaşi timp, oraşul de pe Criş începe să aibă şi un public avizat pentru antichităţi. Este şi meritul colecţionarului Liviu Purje care îşi doreşte să permanentizeze târgul anticarilor din Parcul Balcescu.
Cea de-a doua ediţie a targului anticarilor a fost superioară atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ primei ediţii. 30 de colecţionari de antichităţi din vestul ţării, dar şi din Ungaria şi-au prezentat oferta sâmbătă şi duminică în Parcul Bălcescu. Atraşi şi de vremea bună de sâmbătă, mii de orădeni au dat frâu tentaţiei de a răscoli prin lăzile cu amintiri ale anticarilor. Iar aşteptările le-au fost pe deplin satisfăcute, miile de obiecte, de la tablouri, mobilier până la bijuterii, acoperind o plajă mare a cererii. Nici expozanţii nu au plecat nesatisfăcuţi. Chiar dacă unii spun că perioada de criză le-a afectat în proporţie de aproximativ 40% vânzările. De aceea şi preţurile sunt negociabile.
“Târgurile anticarilor sunt binevenite şi chiar necesare, mai ales în această perioadă. Dar să fie, aşa cum este cel de aici, numai pentru anticari”, spune colecţionarul Vasile Putin din Arad. Vasile Putin provine dintr-o familie de anticari cu o tradiţie de 30 de ani. Bazându-se pe experienţa sa, anticarul spune că există şi un profil al cumpărătorului de antichităţi.
Porţelanuri şi cataloage de modă
“Porţelanurile de Meissen, de Rosenthal sunt căutate de intelectuali. Ei caută lucruri mai deosebite, de calitate, marcate. Restul se orientează spre bibelouri, obiecte de pus în vitrină”. Cel mai scump obiect pe care anticarul din Arad l-a vândut sâmbătă a fost “cornul abundenţei” un obiect care costa 400 de euro. Sute de alte lucruri vechi de peste 100 de ani erau prezentate pe masa anticarului din Arad. Este imposibil ca cineva să fi trecut pe lângă standul lui Vasile Putin şi să nu fi remarcat, pe un suport realizat într-un design deosebit, tabloul Prinţesei Sisi a Austriei. Acesta are o vechime de peste 120 de ani şi aparţine şcolii olandeze. Un astfel de tablou se vinde cu 350 de euro, negociabil. Un alt centru de interes a fost, fără doar şi poate, standul anticarului orădean Iosif Florea.
O Biblie de la 1800, cărţi scrise cu litere chirilice, datate de la 1780, dar şi surprinzătoare cataloage şi reviste de modă din perioada interbelică puteau fi procurate şi admirate în colecţia lui Iosif Florea. Încurajaţi de reuşita acestei ediţii a târgului anticarilor, participanţii şi-au dat deja întâlnire cu orădenii peste o lună, la cea de-a III-a ediţie a manifestării din Parcul Bălcescu.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!