Din cauza numeroaselor precipitațiilor şi fenomenelor metororologice extreme din ultimele săptămâni, este posibil ca județul Bihor să fie inclus între zonele calamitate de inundații. Toţi agricultorii care au culturi calamitate trebuie să meargă la primăriile de care aparțin pentru a declara culturile calamitate.
„Conform legislaţiei în vigoare, în 48 de ore de la producerea calamităţii, fermierii trebuie să sesizeze calamităţile şi să solicitre activarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Bihor.
Estimările preliminare arată cu peste patru mii de hectare de culturi agricole au fost calamitate în Bihor. Cele mai afectate zone sunt: Sălard, Biharia, Spinuş dau şi Cefa, Inand, Ateaş.
Culturi asigurate
Autorităţile recomandă agricultorilor să-şi asigure culturile agricole cu atât mai mult cu cât mai mult de jumătate din costul primei de asigurare poate fi subvenţionat prin intermediul submăsurii 17.1.
Acesată submăsură a fost lansată începând cu luna aprilie a acestui an şi are drept scop încurajarea fermierilor de a participa la scheme de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producţia agricolă.
Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanţare, aferentă culturilor de primăvară, se desfăşoară în intervalul 01.04.2019 – 30.11.2019. Depunerea dosarelor cererilor de finanţare se opreşte înainte de termenul limită prevăzut, atunci când valoarea publică totală a cererilor de finanţare depuse depăşeşte cu 10% nivelul alocării. Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro.
Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 SO şi 55% din valoarea primei de asigurare eligibile şi plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.
Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt: fenomene climatice nefavorabile, respectiv – seceta, arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul timpuriu de toamnă, de iarna sau târziu de primăvară, ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada dar şi infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor.
Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia un contract cu o societate de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!