Dispute româno-maghiare despre numele pe care ar trebui să le poarte podurile sau pieţele Oradiei au mai fost, mai ales pe vremea când UDMR se afla la putere. Intenţia redenumirii Parcului Liniştii/Olosig vine, însă, ca o noutate. Iar numele ales, „Mihai Viteazul”, este o surpriză.
În ton cu filosofia vremurilor recente dar deloc plăcute, edilii au optat pentru un nume unificator-uniformizator, nelipsit de pe harta niciunei comune cât de cât răsărite din ţara românescă. Asta atât în dauna unor nume cu însemnătate în istoria locală sau a unei denumiri, „Olosig”, a cărei origini se pierde în timp, spre începuturile Oradiei. De ce, oare? Surse din Primărie acreditează ideea că redenumirea spaţiului nu face decât să creeaze premizele pentru mutarea sculpturii ecvestre din Piaţa Unirii, la poalele căreia orădenii îşi consumă momentele de sărbătoare sau îşi dezlănţuie revoltele.
Denumirea de „Mihai Viteazul” atribuită Parcului Liniştii ar putea fi începutul unui plan legat de… Centru.
Aurel Lazăr, Emanuil Gojdu, Iosif Vulcan sau chiar Rimler Károly. Niciunul dintre aceste nume cu evidentă rezonanţă locală nu este destul de important pentru administraţia locală pentru a fi atribuit unui parc. În ton cu o tradiţie nu foarte veche, uniformizatoare, edilii au decis să uzeze din nou de Mihai Viteazul pentru a denumi, dar nu individualiza, Parcul Liniştii.
Se va renunţa, astfel, la o denumire veche de când oraşul, şi anume „Olosig” – numele provine din denumirea maghiară „Váradolaszi”, ceea ce înseamnă aproximativ „italienii Oradiei” .
Interesant e că pentru un alt parc din Oradea, în Nufărul de această dată, edilii propun păstrarea denumirii încetăţenite – Seleuş. Termenul provine din maghiarul „szőlő” – strugure, în legătură cu viile şi grădinile din fostul sat de la periferia oraşului.
Întrebat despre raţiunile utilizării numelui lui Mihai Viteazul, celebru ca prim unificator al românilor dar cu slabe legături directe cu Oradea, primarul Ilie Bolojan a declarat, laconic, că „aceasta este propunerea pe care am făcut-o”.
Revine Regele Ferdinand?
Surse din cadrul Primăriei ne-au declarat, însă, că edilii iau în calcul şi posibilitatea mutării statuii lui Mihai Viteazul în acest parc din Rogerius. Scopul ar fi să facă loc, în Piaţa Unirii unei alte personalităţi care să întregească „singurul element românesc din Piaţa Unirii”, după cum a fost denumit ansamblul Duiuliu Marcu. E vorba, desigur, de o statuie a Regelui Ferdinand.
Acordarea celor două denumiri oficiale este în lucru la Primărie, săptămâna aceasta un proiect de hotărâre cu această temă va fi trimis pentru avizare la Comisia de atribuire denumiri de străzi din cadrul Prefecturii şi, cu avizul acesteia, va intra, spre votare, în Consiliu Local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!