Fiecare artist a oferit o parte din munca sa pentru ca banii obţinuţi din vânzare să ducă la succesul acestei acţiuni. Marţi, la Paris are loc vernisajul şi deschiderea spaţiului alternativ de artă contemporană La Capela de pe strada Philippe de Girard. Între bulevardele pariziene, blocajele din trafic şi agitaţia de la metrou, se ascunde un spaţiu alternativ, care îşi va deschide porţile cu ocazia acestei expoziţii. Organizatorii spun că „este prima expoziţie care are loc la La Capela şi ultima oportunitate de a participa la cumpărarea operei lui Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”- Brâncuşi e al nostru 2 , pentru a va delecta cu culorile şi ritmurile artiştilor din Europa de Est.
Participaţi la un eveniment care are drept scop achiziţionarea de către statul român a operei marelui maestru sculptor, considerată drept parte a patrimoniului naţional, pentru a fi expusă şi conservată într-un muzeu deschis marelui public”. Expoziţia reuneşte opere (fotografii, picturi, sculpturi) ale unor artişti contemporani, majoritatea români rezidenţi la Paris, în Elveţia şi în România. Fiecare a oferit o parte din munca sa pentru ca banii obţinuţi din vânzare să completeze suma strânsă deja de personae private, asociaţii şi organizaţii ân sprijinul statului român.
Printre artiştii români care expun La Capela se află şi pictorul naiv orădean Mihai Dascălu. „Eu sunt membru al asociaţiei APAR-Asociaţia Pariziana a Artiştilor Români. Am 3 lucrări la Paris, iar una am donat-o pentru această expoziţie. Este o lucrare de dimensiuni 40 x 50 cm, intitulată „Mugur de fluier” , inspirată din Phoenix, bineînţeles”, explică artistul. Asociaţia Pariziana a Artistilor Romani (APAR) nu e la prima acţiune de acest fel. Artiştii români au organizat o acţiune similară în această vară la Galeria de Artă Amarica din capitala Franței. Expozitia cu vânzare „À nous Brancuşi” a avut rolul de a răspunde apelului Guvernului României de subscrpţie publică pentru strângerea de fonduri în cadrul campaniei „Brâncusi e al meu”.
Într-o atmosferă însufleţită de un DJ şi un pian, parizienii sunt aşteptăţi în acest loc încântător. Cum văd francezii „Cuminţenia Pământului”? „Silueta dezgolită a unei femei care nu respiră nici frumuseţe nici inteligenţă este emoţionantă prin tot ce exprimă: modestie, timiditate, chiar umilinţă. O astfel de atitudine foarte reţinută, aproape de pietate şi de devotament, care evocă în acelaşi timp păcatul originar, căinţă şi resemnare în faţa destinului, proiectează această figură feminină în eternitate”, spune Doina Lemny, istoric de artă şi conservator la Centrul Pompidou.
Citiți principiile noastre de moderare aici!