Au intrat în competiție artiști consacrați care au adus o contributie majoră prin operele lor, marcând puncte de cotitură în dezvoltarea artei decorative contemporane românești, dar și pionieri ai școlilor de arte, artiști independenți, inovatori, ori formatori de tendințe și profesori formatori ai mai multor generații de artiști.
Ediția a IV a Bienalei de Arte Decorative Pigmento a avut loc în perioada 2 – 30 noiembrie 2019, iar în cadrul manifestării s-a desfășurat și vernisajul expozițiilor și decernarea premiilor Bienalei la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoşoaia.
Anul acesta, organizatorii au propus un program de expoziții și conferințe, unde s-au putut vedea lucrări ale artiștilor vizuali care se exprimă în materiale specifice: ceramică, sticlă, metal, textile, mix media. Au fost acordate premii la 8 categorii. Mihaela Tătulescu a fost nominalizată alături de Dorina Horătău la premiul pentru „Mixt Media” pe care orădeanca l-a și câștigat.
Între uzanțe și experiment
Chiar dacă recent, Mihaela Tătulescu a impresionat publicul iubitor de artă cu lucrările din expoziția „Aur și Argint” de la Galeriile Reperaj Oradea, artista a declarat, cu modestie, că „acest premiu a fost o surpriză plăcută”. 132 de artiști din toată țara au expus peste 140 de lucrări specifice artelor textile (convențional/neconvențional și fiber art), artei ceramice, metalului ori mixed media (experiment și instalații).
„La fiecare ediție organizatorii propun o temă comună, iar anul acesta pigmentul a fost ales ca numitor comun, regăsit în toate materialele de exprimare ale artiștilor vizuali din domeniul artelor decorative”, explică Mihaela Tătulescu. Tema „Pigmento / Între uzanțe și experiment” a fost gândită ca o analogie între materiile primare: pământ, foc, apă, metal prin care se evidențiază diversitatea conceptelor și tehnicilor specifice fiecărui domeniu, dar și ideile inovatoare și soluțiile artistice găsite de artiști în transpunerea conceptelor.
„De cele mai multe ori, pigmentul folosit în diverse moduri, fie din punct de vedere ethnic sau metaforic, este cel care, în general, ajută artistul să decidă cât va fi prezent în opera sa. Plecând din acest punct, organizarea în secțiuni a bienalei a avut rolul de comparare și radiografiere a procesului actual de creație”, consideră curatorul general Georgiana Cozma.
În cadrul evenimentului a fost introdusă seria de conferințe „Artist în atelier” prin care artistul explică procesul de creație „devoalând” modul în care ia naștere opera. Așa cum spunea curatorul general Georgiana Cozma, în acest an, studenții îndrumați de profesori, au expus o serie de lucrări care lasă să se intuiască tendințele viitoare ale artelor textile.În cadrul fiecărei ediții a Bienalei, un juriu de specialitate format din artiști de marcă și critici de artă vor acorda premii artiștilor.
Premiile Pigmento 2019:
– Premiul Bienalei Arte Decorative, 2019: Costel Iacob
– Premiul Arte Decorative: Ioana Şetran
– Premiul pentru Ceramică: Judit Crăciun
– Premiul pentru Sticlă: Ioana Stelea
-Premiul pentru Arte Textile: Marijana Bițulescu
– Premiul pentru Mixt Media: Mihaela Tătulescu
-Premiul pentru Metal: Marian Gheorghe
-Premiul pentru Tineret: Laura Greaca şi Alexandru Rangă
Citiți principiile noastre de moderare aici!