Iată cum riscă să se aștearnă praful pe un proiect îndrăzneț, profitabil pentru învățământul universitar din Oradea. Parcul Științific și Tehnologic ar urma să fie construit în campusul universității, printr-un proiect comun al Universității din Oradea cu Consiliul Județean Bihor și SC Parcuri Industriale Bihor SA, beneficiind și de fonduri europene. Însă proiectul este și acum cu contractul de finanțare nesemnat, ADR Nord-Vest având ezitări. Chiar dacă plenul Consiliului Județean a aprobat proiectul în februarie 2019, fiind depus spre finanțare, în urmă cu mai bine de un an. „De un an și jumătate, cei de la ADR Nord-Vest ne tot plimbă, cu cereri de clarificări, întârziind această investiție pe fonduri europene. Deja ni s-au depus 14 cereri de clarificare”, declară vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang, cel care și-a asumat paternitatea ideii transformată în proiect, alături de rectorul Constantin Bungău.
CJ suportă peste 50%
În ultima ședință de plen a Consiliului Județean, aleșii județului au votat încă o modificare a parametrilor financiari, crescând încă o dată cuantumul cheltuielilor neeligibile pe care Județul trebuie să și le asume, pentru semnarea contractului de finanțare europeană, prin POR. Este vorba despre cheltuielile neeligibile, stabilite de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, cu sediul la Cluj-Napoca. “Prima dată ni s-a spus că mobilierul este neeligibil (nu poate fi finanțat de UE – n.red.). Apoi, ne-au spus că nici schema de minimis nu e eligibilă și a crescut cota de finanțare a CJ Bihor la 51,8%. Probabil că luna viitoare vom primi o altă cerere, cu o altă clarificare, deși sperăm că e gata.
Dar asta e „distracția” în România, cu fondurile europene. Nu știu dacă e sabotaj sau e lipsă de colaborare între persoanele care examinează proiectul, la ADR Nord-Vest”, afirmă vicele Mang.
Din proiectul de o valoare totală de 33 de milioane de lei (TVA inclus), Consiliul Județean Bihor trebuie să își asume cheltuielile neeligibile, în valoare de 1,5 milioane de lei, apoi cofinanțarea de 50% din valoarea eligibilă a proiectului, în valoare de 15,3 milioane de lei, precum și cofinanțarea de 10%, în valoare de 51.372 de lei, aferentă componentei de minimis accesată de Universitate.
Cu poticneli politice
De la ideea lansată de Ioan Mang, în martie 2017, proiectul a trecut prin nenumărate cazne politice, până să fie adoptat de plenul Consiliului Județean. Cum conducerea CJ avea nevoie de voturile consilierilor PNL, până ca aceștia să își dea acordul, în februarie 2019, proiectul a căzut la vot de două ori, în plen, în decembrie 2018 și în ianuarie 2019.
Tergiversarea adoptării proiectului în plenul județean îl determina, la acea vreme, pe Ioan Mang să sublinieze pericolul ca proiectul să nu mai poată fi depus la timp, pentru finanțarea prin POR. Iată însă, că întârzierile datorate jocului politic local, pe alocuri penibil, din plenul CJ Bihor, au fost dublate și chiar triplate, într-un mod specific realităților din țara noastră, chiar de instituția de la care se așteaptă “verde” pentru finanțare. Doar-doar va reuși și Universitatea din Oradea să scoată capul, dacă nu în lume, măcar în rândul universităților din țară, cu o componentă serioasă de cercetare și inovare…
Trimite articolul
XVai îl compătimesc pe dl Mang !!! El ar vrea săracul dar nu e cu cine ..Da restul proiectelor unde sunt ,că de asta ne am convins că nu sunteți în stare să îl faceți să fie eligibil pentru că aveți specialiști slab pregătiți in absorbția fondurilor europene, deși sa votat proiectul în CJ.Probabil că nici nu vreți )a-ți vrut cu adevărat realizarea acestui proiect din vreme ce l-ați transformat într-o discuție politica ,bazata pe aceasta specula că vezi doamne nu a votat pnl.In realitate v-ați mișcat cu viteza melcului ,sunteți nepricepuți și dezinteresați pentru că fondurile europene nu se pot manevra ,deoarece sunt verificate de către organismele europene de control și nu pot fi date cu dedicație firmelor de casă ale PSD.