Consumatorii de miere s-ar putea să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru produsul adorat. Mierea s-ar putea scumpi în acest an cu 25 – 30% din cauza scăderii producţiei cu 30% faţă de anul trecut. „Anul acesta producţia de miere ar putea scădea la 15.000 de tone faţă de 21.500 de tone în 2009, din cauza ploilor îndelungate şi a nopţilor reci”, a declarat, pentru NewsIn, Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
De asemenea, şi preţul carburanţilor a crescut. Un alt motiv pentru scumpirea mierii ar fi şi faptul că preţul de achiziţie al mierii a crescut cu 10-15%. Totodată, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România a menţionat că producţia de miere de salcâm ar putea scădea în acest an sub 2.000 tone, faţă de 7-8.000 tone în 2009.
În Bihor
Vasile Nistor, contabilul Asociaţiei Crescătorilor de Albine Apicola din Bihor ne-a confirmat că ar putea creşte preţul mierii de salcâm la 20 de lei/kilogram. „Mierea de salcâm din anul acesta este compromisă, ceea ce ar putea duce la o creştere a preţului. În ceea ce priveşte preţul la mierea polifloră, acesta s-ar putea menţine la nivelul actual”, subliniază Vasile Nistor.
Potrivit acestuia, în Bihor există la ora actuală circa 2.500 de apicultori, dar mulţi practică apicultura la nivel de familii, având mai puţini stupi. Asociaţia bihoreană numără în prezent aproximativ 600 – 700 membri activi.
În România existau anul trecut 1,1 milioane familii de albine. În ţară sunt două mari categorii de miere: miere florală (de nectar), ce poate fi miere monofloră sau polifloră, şi miere extraflorală (miere de mană sau de pădure). Cele mai cunoscute sortimente de miere monofloră sunt cele de salcâm, tei, floarea soarelui, mentă, rapiţă, coriandru.
Principala piaţă de desfacere este cea externă, peste 60% din producţia de miere românească fiind exportată în ţări precum Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa, Austria, SUA, Canada, Japonia sau China.
Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, consumul anual de miere pe cap de locuitor în România este estimat la circa 500 de grame, mai redus decât în majoritatea statelor europene. Astfel, în Danemarca consumul de miere se ridică pe an la cinci kg/cap de locuitor, în Germania la 1,5-2 kilograme pe cap de locuitor, iar în Ungaria la peste 600 grame.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!