Recunoaşterea calităţii mierii româneşti se realizează prin obţinerea semnelor de calitate: denumire de origine protejată (DOP) sau indicaţie geografică protejată (IGP). Poate obţine semne de calitate acea denumire a mierii a cărei origine geografică se cunoaşte, iar modul de obţinere şi trasabilitatea este urmărită şi verificată de organismele de inspecţie şi certificare private, acreditate de RENAR şi recunoscute de MADR.
Astfel, o serie de producători au posibilitatea să exploateze caracteristicile inerente ale mierii, caracteristici datorate regiunii din care provine şi care o diferenţiază în mod clar de alte tipuri de miere similare.
Pentru a garanta respectarea şi consecvenţa produselor cu semne de calitate, este necesar ca producătorii reuniţi în asociaţii profesionale şi interprofesionale, să definească aceste caracteristici specifice (specificitatea mierii) într-un caiet de sarcini conform Regulamentului 1151/2012 al Consiliului Europei.
Cei care aleg să îşi protejeze produsele apicole se bucură de protecţie la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru interzice utilizarea de către alţi producători a oricărei indicaţii false sau înşelătoare privind provenienţa, originea, natura sau calităţile esenţiale ale mierii, precum şi a oricărei utilizări comerciale a unei denumiri înregistrate care ar permite exploatarea reputaţiei acesteia (utilizarii abuzive), imitării sau evocării originii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!