După ce Senatul Universității din Oradea nu a supus votului conflictul de interese pe care l-a precizat marți, în ședința forului legislativ, Sorin Curilă a anunțat că miercuri își va depune demisia.
„Sunt un om corect până la capăt. Nu mă joc cu situațiile care privesc Senatul universitar. Mâine (astăzi – n.r.) îmi voi depune demisia din Senatul universitar”, a declarat Sorin Curilă,
Concret, rectorul Constantin Bungău a înaintat Senatului spre aprobare anularea diplomei de finalizare a studiilor eliberate în anul 2000 pe numele lui Eugen Tiberiu Popescu, directorul „Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Curilă s-a sustras de la semnarea dispoziției de retragere a diplomei de studiu, motivând că este într-o incompatibilitate etică. El și-a motivat starea de incompatibilitate din două perspective. Prima este că Eugen Tiberiu Popescu l-a vizitat, într-un cadru neoficial, la Universitatea din Oradea, în data de 2 aprilie 2019.
„Domnul Popescu a venit însoțit de o doamnă, pentru a-mi expune punctul său de vedere relativ la studiile efectuate, activitatea domniei sale de la Revoluție până în prezent și la problemele grave de sănătate pe care le are. Cu această ocazie mi-a precizat că demersurile de anulare a diplomei sale au fost generate de domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi”, a explicat Sorin Curilă.
În plus, acesta le-a arătat colegilor săi relația de colaborare apropiată pe care o are cu conferențiarul Brînzea.
„Pe domnul conf. univ. dr. Nicolae Brînzea îl cunosc din anul 2012, când domnia sa ocupa funcția de președinte al Senatului Universității din Pitești. În acest moment este membru al Senatului Universității piteștene. Din anul 2012 am colaborat continuu cu domnul profesor, consultându-ne asupra diverselor probleme pe care senatele celor două instituții trebuiau să le soluționeze. De asemenea, domnia sa și-a manifestat public susținerea mea în baza rezultatelor obținute la nivelul Senatului universitar, susținere bine cunoscută atât membrilor Senatului, cât și reprezentanților unor instituții publice locale și naționale”, a mai precizat Curilă.
Acesta le-a pus pe masă două articole din Codul de etică al Universității, stipulate și în Cartă, care arată că un angajat al universității „este în conflict de interese în situația în care are un interes personal care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor ce-i revin”, respectiv prevederea care evidențiază „obligația de a lua măsuri pentru a soluționa adecvat situațiile care pot conduce la conflict de interese”. Curilă consideră că cele două motive creează premisele conflictului de interese și a solicitat Senatului universitar să constate și să aprobe solicitarea sa, respectiv excluderea sa din orice procedură referitoare la acest dosar.
„Apreciez că nu trebuie să iau parte la nicio decizie sau procedură referitoare la subiectul menționat, pentru a se asigura funcționarea Senatului Universității din Oradea în condiții de deplină legalitate”, a mai menționat Curilă în cererea sa către Senatul Universității Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!