UPDATE: În Oradea sirenele s-au făcut auzite la ora 10:26 și au răsunat pentru aproximativ 2 minute. După o pauză de 2 minute, la 10:30, sirenele au sunat din nou.
Astfel de exerciții au loc lunar, în prima zi de miercuri din lună.
Miercuri vor avea loc exerciții pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei în toate judeţele, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.
Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale.
Semnificația semnalelor de alarmă în funcție de durata acestora:
- Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
- Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
- Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
- Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
La nivelul județului Bihor există 164 de sirene de alarmare publică aparținând administrației publice (156 electrice și 8 electronice) și 60 de sirene de alarmare publică aparținând operatorilor economici și instituțiilor (10 electrice și 50 electronice).
Citiți principiile noastre de moderare aici!