Mieii se vor putea comercializa şi sacrifica şi anul acesta, de Paşte, în Piaţa Ioşia, la fel ca în anii trecuţi. Declaraţia a fost făcută de Remus Moţoc, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor. „Dacă vor fi respectate condiţiile impuse de noi, se vor sacrifica miei în cele două puncte atorizate temporar: Piaţa Ioşia şi Piaţa Beiuş, la fel ca în anii trecuţi. Condiţiile nu sunt deosebite, sunt condiţii normale”, a declarat Remus Moţoc. La mijlocul lunii martie au circulat zvonuri, conform cărora, sacrificarea mieilor se va putea face doar în abatoare autorizate. Acest lucru i-a nemulţumit pe ciobani, care susţineau că astfel, vor trebui să scumpească mieii. Mai mult, exista riscul ca sacrificarea mieilor să se facă chiar şi pe marginea drumurilor, prin păduri sau la marginea localităţilor, în condiţii nu tocmai conforme cu normele Uniunii Europene.
Mingea la ADP
De acum înainte mingea privind sacrificarea mieilor cu ocazia Paştelui se află în terenul Administraţiei Domeniului Public (ADP) SA Oradea. ADP trebuie să ceară DSVSA Bihor autorizarea temporară a punctului pentru sacrificarea mieilor din Piaţa Ioşia. „Suntem pregătiţi pentru sacrificarea mieilor la fel ca şi în anii trecuţi. Putem să asigurăm condiţiile necesare pentru ca activitatea să se defăşoare în condiţiile impuse de DSVSA”, a precizat Liviu Andrica, directorul executiv al ADP Oradea.
Apropierea sărbătorilor Pascale pune în gardă personalul DSVSA Bihor. Ca în fiecare an în această perioadă se vor intensifica acţiunile de control în pieţe, târguri, unităţi de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor de origine animală. În ceea ce priveşte carnea de miel, vor fi verificate starea de sănătate a animalelor, respectarea normelor de protecţie în timpul transportului, modul de depozitare şi condiţiile de igienă.
Anul trecut, SC ADP SA a pus la dispoziţia comercianţilor şi măcelarilor două asomatoare, două chiuvete cu pedală şi un sterilizator pentru sacrificarea mieilor. De asemenea, măcelarii au avut la dispoziţie cârlige, lanţuri şi un vestiar. Ei trebuie să posede trei cuţite şi o teacă, să aibă salopetă adecvată şi analizele făcute la zi. Persoanele care achiziţionau miei nu au avut acces în zona de sacrificare. Ei predau mielul, pe baza unui număr, măcelarului, care le aducea mielul gata jupuit.
Kilogramul de miel viu s-a vândut anul trecut, în primele zile cu 15 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!