Mieii de anul acesta sunt mai mici, mai puţini şi mai scumpi ca anul trecut. Cel puţin la prima vedere. Miercuri, în Piaţa Ioşia, singurul loc din Oradea autorizat pentru sacrificarea mieilor, nu a fost nici un miel.
Explicaţiile sunt diverse. În primul rând Paştele cade mai repede ca în 2011. În al doilea rând ciobanii s-au modernizat şi preferă să-şi vândă mieii prin internet sau direct la export. În felul acesta scapă de cheltuielile şi grija transportului la piaţă. „Am avut 200 de miei, dar i-am vândut la un arab cu 15 lei kilogramul. A venit acasă după ei şi am scăpat şi de grija transportului şi de cheltuielile cu taxa la piaţă. Nu ştiu dacă la târg obţineam preţul acesta”, ne-a declarat un cioban bihorean.
Pe de altă parte, mulţi orădeni preferă să cumpere doar o bucată, nu mielul întreg. Aşa că aleg marile magazine sau măcelăriile, care s-au dotat cu carne de miel din belşug. Preţurile variază între 25 şi 30 de lei kilogramul.
Unde esti tu mielule?
Citiți principiile noastre de moderare aici!