Ciobanii se plâng că mieii nu se prea vând la Piaţa Ioşia, singurul loc din Oradea autorizat pentru sacrificarea acestora. De altfel şi Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea SA a redus perioada în care se sacrifică mieii în această piaţă. Dacă la început au alocat toată săptămâna mare pentru această activitate, ulterior s-a revenit anunţându-se că mieii vor fi sacrificaţi doar în perioada 9 – 11 aprilie, adică de joi până sâmbătă.
Cu toate că doritorii de carne de miel sunt puţini, preţul nu a scăzut prea mult. Joi, fermierii cereau pe kilogramul de miel viu 14 lei. Iezii se vindeau şi ei cu 14 – 15 lei kilogramul.
Unul dintre motivele pentru care mieii vii nu au aşa mare trecere este şi faptul că în ultima vreme tot mai multe mari magazine s-au aprovizionat cu carne de miel din belşug. Mai mult, cei care doresc să cumpere miel viu de la Piaţa Ioşia trebuie să ia tot mielul. În cel mai bun caz să-l împartă în două cu cineva. Ori la supermarket mielul se poate cumpăra şi pe bucăţi. „Nu-mi pot permite un miel întreg. Vreau doar o bucată pentru că doar eu mănânc în familie, aşa că mă duc la supermarket,k unde este cu 25 de lei kilogramul de carne”, a declarat Iosif Pintea.
Alţi orădeni sunt foarte calculaţi când este vorba de cheltuielile de Paşti, mai ales când bugetul este limitat. „Am socotit că ies mai bine dacă cumpăr de la supermarket cu 22 de lei kilogramul de carcasă de miel. La Piaţa Ioşia un miel de 17 kilograme, cu 14 lei kilogramul, a costat 238 de lei. Pentru jupuit se mai adaugă 25 de lei. După jupuire a rămas 9 kilograme de carne. La o socoteală simplă: 238 de lei + 25 de lei iese un cost total de 263 de lei. Împărţind la 9 kilograme de carne îmi vine kilogramul de peste 29 de lei. Prea scump”, socoteşte Pavel Trif, un pensionar.
Sfaturi pentru consumatori
Indiferent de unde se achiziţionează carnea de miel sau de ied, Protecţia Consumatorilor Bihor îi sfătuieşte pe consumatori să fie atenţi la mai multe aspecte. În primul rând, achiziţionarea cărnii de miel se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate. „Evitaţi cumpărarea de carne din portbagajele maşinilor. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, recomandă Giani Bura, comisar şef adjunct la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bihor. Carnea comercializată trebuie să fie marcată cu ştampila de control veterinar. „Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc”, îi sfătuiesc pretectorii consumatorilor pe bihoreni. Carnea de miel trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune. Mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta în condiţii igienice cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider.
Citiți principiile noastre de moderare aici!