Criza şi-a spus cuvântul şi în prima zi de sacrificare a mieilor din Piaţa Ioşia. Atât prin numărul mic de miei şi iezi aduşi la târg, cât şi prin mulţimea cumpărătorilor. Doar preţurile cerute de ciobani, 15 lei pe kilogramul de miel viu, încercau să sfideze criza.
Prezenţă slabă
„Piaţa de azi este foarte slabă. Plătim 10 lei pentru fiecare miel adus la piaţă şi dacă nu-l vindem azi, mâine iar plătim 10 lei. Plus alte taxe la medicul veterinar”, spune Crăciun Popovici din Hotar, care a venit cu miei de vânzare.
Preţul de 15 lei cerut pentru un kilogram de miel viu poate fi considerat prea mic sau prea mare, în funcţie de criteriile avute în vedere. „În raport cu munca depusă pentru creşterea meilor, preţul nu mi se pare exagerat de mare. Dacă ne referim la salarii, preţul este puţin cam piperat”, consideră Crăciun Popovici.
Alt cioban spune că nu este uşor să te ocupi cu acestă activitate, pe orice vreme şi în orice zi, fie zi de lucru, fie sărbătoare.
O altă problemă este şi mărimea mielor şi iezilor de anul acesta. Având în vedere că Paştele este mai devreme ca anul trecut, mieii sunt cam mici. „La un miel bun de 20 de kilograme, după jupuire şi prelucrare, cumpărătorul rămâne cu 13 14 kilograme de carne”, îşi dă cu părerea un cioban. Adevărul este că meii de 20 de kilograme sunt cam rari.
Cumpărătorii nu s-au prea înghesuit să cumpere miei. „Preţul mi se pare foarte mare. La 15 lei/kilogram, ajung cu carnea la aproape 30 de lei. Plus încă 25 de lei pe care trebuie să-i dau la măcelar să jupoaie mielul. Mai aştept o zi, două, să mai scadă preţul. Dacă nu, mă duc la hypermarket şi cumpăr cu 23 – 24 de lei/kilogram”, ne-a declarat Petru Tăşădan.
Măcelarii, fără muncă
Măcelarii au şomat şi ei în prima zi, sperând ca totuşi, până la final să-şi câştige măcar taxa de 60 de lei/zi pe care trebuie s-o plătească la Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor. „Am jupuit doar un miel până la ora 13:00. Sunt clienţi puţini, iar taxa de 25 de lei li se pare prea mare. Eu plătesc 60 de lei pe zi şi trebuie să fac banii ăştia până deseară. Sperăm să fie mai bine în zilele următoare”, a spus Cornel Popovici, unul dintre măcelari.
Piaţa Ioşia Nord este deschisă pentru sacrificarea mieilor până sâmbătă, 3 aprilie, inclusiv. Programul de funcţionare este între orele 7:00 – 19:00. După achiziţionarea mieilor, aceştia sunt predaţi către măcelari pe baza unui ecuson. Mielul este dus în hală, la asomare, după care este sacrificat şi jupuit. Clientul primeşte mielul gata prelucrat, pe baza ecusonului pe care-l predă măcelarului. Taxa pentru jupuire este de 25 de lei.
Anul trecut, preţul mieilor a fost de 8 lei/kilogram, cel mai mic din ultimii 5 – 6 ani.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!