Gheaţa a fost spartă de un orădean care a cumpărat un miel de 17 kilograme. După jupuire a rămas cu 9 kilograme de carne şi omul era mulţumit. A mai dat la măcelar 25 de lei şi i-a rămas kilogramul de carne cu peste 31 de lei. Este mult? Este puţin? Asta este piaţa. În zilele următoare preţul s-ar putea să mai scadă în funcţie de cerere şi ofertă.
Ciobanii spun că nu-i mult la cheltuielile pe care le au cu creşterea mieilor şi cu taxele pe care trebuie să le plătească, plus transportul până la piaţă.
Printre primii cumpărători s-a aflat şi Liviu Andrica, directorul general al Administraţiei Domeniului Public SA Oradea care a achiziţionat pentru Grădina Zoologică trei miei.
Pe internet
Nu toţi ciobanii aduc mieii la piaţă pentru sacrificare. Unii îi vând pe internet, iar alţii îi vând direct la arabi care vin după ei acasă la crescători. Preţul kilogramului de miel viu vândut pe internet este acelaşi cu cel cerut la piaţă, 15 lei. „Eu i-am vândut la arabi cu 11,50 de lei kilogramul. A venit după ei acasă şi eu sunt mulţumit. Nu mai cheltuiesc bani şi timp cu aducerea lor la piaţă”, a declarat un crescător de oi.
Sunt orădeni care preferă să cumpere carne de miel de la măcelării sau de la marile magazine. „Mie nu-mi trebuie un miel întreg pentru că numai eu mănânc din familie. Aşa că îmi cumpăr o bucată doar pentru mine”, a explicat un alt orădean.
La hala de carne de la Piaţa Cetate, carnea de miel se vindea ieri cu 25 de lei/kilogram, iar la unele supermarketuri chiar cu 22 de lei/kilogramul.
Program de sacrificare
Programul de sacrificare al mieilor va fi în fiecare zi între orele 8:00 – 17:00, iar sâmbăta între orele 8:00 – 13:00, cu posibilitatea de prelungire. În fiecare zi, cu excepția zilei de sâmbătă, în intervalul orar 12:00-13:00, hala va fi închisă pentru curățenie și dezinfecție. Măcelarii care doresc să participe la sacrificarea mieilor trebuie să aibă două seturi a câte trei cuţite, o bardă, teci pentru cuţite, două rânduri de salopete, halate şi bonete. Fiecare măcelar va plăti o taxă de 63 de lei/zi.
Ciobanii vor plăti pentru fiecare cap de miel adus la piaţă – 10 lei, iar firmele care achiziţionează piei – 265 de lei/zi.
Sfaturi pentru consumatori
Indiferent de unde se achiziţionează carnea de miel sau de ied, Protecţia Consumatorilor Bihor îi sfătuieşte pe consumatori să fie atenţi la mai multe aspecte. În primul rând, achiziţionarea cărnii de miel se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate. „Evitaţi cumpărarea de carne din portbagajele maşinilor. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, recomandă Giani Bura, comisar şef adjunct la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bihor. Carnea comercializată trebuie să fie marcată cu ştampila de control veterinar. „Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc”, îi sfătuiesc protectorii consumatorilor pe bihoreni. Carnea de miel trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune. Mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Carnea achiziţionată sub formă refrigerată se va transporta în condiţii igienice cât mai repede la domiciliu şi se va depozita la frigider.
Citiți principiile noastre de moderare aici!