Primii miei au apărut joi, 28 martie 2013, în Piaţa Ioşia Nord, singurul loc din Oradea autorizat pentru sacrificare. Ciobanii au adus mieii şi iezii la piaţă abia după ce s-au asigurat că nu vin degeaba. Taxa pentru fiecare cap de miel sau ied adus la târg este de 10 lei. Cumpărătorii au aşteptat de la primele ore, iar la apariţia primului cioban au dat cât a cerut acesta pe kilogramul de miel viu, adică 16 lei. Iedul se vindea cu 17 lei/kilogram. Preţuri comparabile cu cele cerute anul trecut. Cătălin Birta, reprezentantul Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea, responsabilul cu centrul de sacrificare din Ioşia Nord, ne-a informat că sunt asigurate toate condiţiile pentru activitatea de sacrificare. „Ciobanii sunt taxaţi pentru fiecare cap de animal adus la piaţă cu 10 lei. Jupuitul mielului este 25 de lei, iar al iedului – 30 de lei. Blana rămâne la ADP”, a precizat Cătălin Birta.
Miei mici
Având în vedere că Paştele Catolic cade mai devreme în acest an, mieii şi iezii aduşi pentru tăiere nu sunt prea mari, între 10 şi 16 kilograme. Ciobanii spun că preţul cerut pentru un kilogram de miel nu este prea mare, dacă pun la socoteală chletuielile. „Preţul este la fel cu cel de anul trecut. Cheltuielile, însă, s-au dublat. În felul acesta ajungem la faliment”, spune Mariana Scurt, un fermier din Lugaşu de Jos venită cu miei şi cu iezi la vânzare. Pe de altă parte, femeia îi asigură pe cei care vor cumpăra miei de Paştele Ortodox că vor avea ce cumpăra şi atunci. „Avem câteva sute de miei şi iezi. Unele oi de abia acum încep să fete”, a declarat femeia.
Cumpărătorii aflaţi în căutare de carne de miel sau ied nu au ezitat când a venit vorba de preţul cerut de ciobani. „Am cumpărat un ied de 14 kilograme cu 17 lei pe kilogram. Am mai plătit 30 de lei pentru jupuit. După jupuire am rămas cu 17 kilograme de carne. Ne place mai mult carnea de ied pentru că nu are colesterol”, a precizat Seleşi Valeria. La o socoteală simplă, ne dăm seama că femeia a plătit pentru un kilogram de carne de ied peste 38 de lei. Tradiţia este tradiţie.
Mai câştigat a fost un alt orădean care a luct un miel de 16 kilograme cu 16 lei/kilogramul. A mai plătit pentru jupuit 25 de lei şi a rămas cu nouă kilograme de carne ,a puţin peste 31 de lei kilogramul.
Cunoscătorii spun că este mai bine să cumperi miei sau iezi mai spre seară, când animalele mai dau afară din mâncarea consumată, fiind astfel mai uşoare.
Activitatea de sacrificare a mieilor va continua vineri şi sâmbătă în Piaţa Ioşia Nord.
Citiți principiile noastre de moderare aici!