Primii miei au fost sacrificaţi în acest an în Piaţa Ioşia, joi, 29 martie, înainte de Paştele Catolic. Ciobanii cereau pentru un miel 15 lei/kilogram, dar cumpărătorii nu se prea înghesuiau să cumpere.
„Preţul este la fel ca şi anul trecut şi cu toate acestea este mult pentru bugetul nostru. Dar o dată pe an tot cumpărăm”, ne-a spus Badon Petru, unul dintre primii cumpărători.
Pe lângă preţul de mielului cumpărătorii mai trebuie să scoată din buzunar 30 de lei pentru măcelarul care sacrifică mielul. Pentru mieii şi iezii care depăşesc 25 de kilograme tariful de sacrificare şi jupuire este de 35 de lei.
„Parcă de la an la an oamenii cumpără tot mai puţin cu toate că aceşti miei nu se pot compara la gust şi prospeţime cu cei achiziţionaţi din supermarket -uri”, spune măcelarul Traian Luncan.
Ciobanii spun că anul acesta mieii sunt mai mici dat fiina faptul că Paştele să sărbătoreşte mai repede. Deşi se stipula că preţul acestoara va fi mai mare decât anul trecut ciobanii bihoreni au păstrat preţul neschimbat.
„Noi vindem mielul cu 14-15 lei/kg la fel ca şi anii trecuţi şi sperăm să avem cât mai mulţi cumpărători”, ne-a spus Călin Crăciun, un cioban venit cu miei în Piaţa Ioşia.
Nu toţi ciobanii aduc mieii la piaţă pentru sacrificare. Unii îi vând pe internet, iar alţii îi vând direct la arabi care vin după ei acasă la crescători. Preţul kilogramului de miel viu vândut pe internet este acelaşi cu cel cerut la piaţă, 15 lei.
Program de sacrificare
Piaţa de miei din Ioşia va fi deschisă pentru cumpărători după următorul program: vineri, 30.03.2018 – între orele 9.00 – 17.00, sâmabăta 31.03.2018 – între orele 9.00 – 13.00, miercuri 04.04.2018 – între orele 9.00- 17.00, joi, 05.04.2018 – între orele 9.00 – 17.00, vineri, 06.04.2018 – între orele 9.00 – 17.00 şi sâmabăta 07.04.2018 – între orele 9.00 – 13.00.
Comercianţii de miei trebuie să plătească către ADP SA o taxă de sacrificare şi vânzare în valoare de 10 lei/buc/zi – accesul acestora și a mieilor se va face zilnic începând cu ora 8.00.
Tariful încasat de ADP de la măcelari, pentru serviciile de sacrificare miei, este de 75 lei/zi/măcelar, iar verificarea stării de igienă și sănătate a măcelarilor se va face zilnic între orele 8.30 -9.00.
Pentru a fi admiși în Centrele de sacrificare numărul de animale din mijlocul de transport, respectiv numărul și seria crotaliilor acestor animale, trebuie să corespundă în întregime cu datele înscrise în documentele care însoțesc transportul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!