„Am văzut că unii colegi din ţară aunţă scumpiri de 10% pentru perioada Paştelui, dar noi nu o vom face. Această decizie este luată în baza mai multor considerente. În primul rând puterea de cumpărare a scăzut mult faţă de anul trecut. Noi ne valorificăm produsele prin magazilele proprii şi am constatat că puterea de cumpărare s-a înjumătăţit faţă de anul trecut. Astfel că ne bucurăm dacă vom primi preţul de anul trecut. În al doilea rând nu cred că creşterea preţului este justificată deoarece a fost o iarnă uşoară iar preţul cerealelor a fost mic”, ne-a spus Anca Demian, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Oi şi Capre „Păstorul” din Husasău de Tinca.
Conform acesteia totul se rezumă la cerere şi oferă. Anul trecut în judeţ mieii s-au vândut cu 20 lei/kg/ tăiaţi iar la export preţul acestora a fost de 18 lei/kg.
Iarna blândă şi abundenţa furajelor au făcut ca primii miei să apară în ogradele crescătorilor cu aproximativ două luni mai devreme decât în mod normal, prin urmare, în perioada sărbătorilor de Paşte numărul animalelor ar putea fi mai mare decât cel de anul trecut.
Export
O bună parte a producţiei va lua, însă, calea exportului. Mieii din România sunt preferaţi de ţările arabe, precum Libia sau Siria, de ţările Europei de Vest, iar mai nou de chinezii, care în următorii trei ani şi-au propus să achizitioneze de la noi nu mai puţin de trei milioane de oi.
Potrivit datelor INS pe segmentul ovinelor şi caprinelor, numărul total de sacrificări şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 20,7%, respectiv cu 53,1% în 2013, comparative cu 2012. Astfel pentru anul trecut s-a înregistrat un total de 7,190 milioane de capete şi o producţie de 76.599 tone. Tăierile din unităţile industriale specializate au crescut, atât din punct de vedere al numărului de capete sacrificate cu 40%, cât şi al greutăţii în carcasă, cu 39,5%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!