Clienţii, însă, au fost foarte rari. Doar câte unul mai întreba cât costă kilogramul de miel. Totuşi, au fost şi ciobani care au spart gheaţa, vânzând câte un miel cu 13 – 14 lei/kilogram.
„Am venit doar să ne uităm, să vedem cu cât trece kilogramul. Nu vreau să cumpăr de acuma. Ce fac cu el până la sfârşitul săptămânii?. Dacă îl bag în congelator, îşi pierde gustul. Voi reveni vineri sau sâmbătă. Până atunci, poate mai scade preţul”, a precizat Petru Oros, un orădean venit cu nepoţica la Piaţa Ioşia.
Şi cu 12 lei kilogramul
Ciobanii ar fi dat kilogramul de miel şi cu 12 lei, în lipsa muşteriilor. Mai ales mieii mai bătrâni, care treceau de 25 de kilograme. Ei spun că nu este mult 13 – 14 lei, cât cer pe kilogram, având în vedere cât cheltuiesc cu mieii până îi cresc, dar şi taxele care trebuie să le plătească pentru aducerea mieilor la piaţă.
Mulţi dintre crescătorii de oi preferă să vândă mieii direct de acasă, la arabi. Aşa scapă de taxele de piaţă, de oboseala drumurilor şi de timp pierdut. „La mine vine în fiecare an un arab, care îmi ia toţi mieii. Îmi convine preţul. Dacă ar fi să stăm după clienţii din piaţă, am rămâne cu mieii pe cap”, s-a destăinuit un cioban.
Măcelarii sunt şi ei mai mulţi decât au fost în preajma Paştelui catolic. Majoritatea, însă, şomau. Lucrau, mai mult, cei care aveau oameni printre cumpărători, care le duceau mieii direct. Pentru jupuitul unui miel, măcelarii percepeau de la clienţi 25 de lei, iar pentru un ied, 30 de lei.
În ultimii ani, ciobanii au concurenţă marile magazine, care vând carne de miel şi în cantităţi mai mici decât un miel întreg. Mulţi orădeni preferă să cumpere de acolo, preţurile fiind sensibil egale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!