Supranumit de presă, Micul Mozart, pentru performanţele sale ca pianist, Nicolae Mihăilă confirmă valoarea talentului său. Tânărul, elev în clasa a XII-a, la Liceul de Artă din Oradea, a reuşit să convingă profesorii a două mari şcoli de muzică din Londra, că locul său este pe cele mai mari scene ale lumii. Atât Royal Academy of Music, cât şi Guildhall School of Music & Drama au confirmat că are un loc rezervat în amfiteatrele lor. Aceasta, în urma unor audiţii extrem de severe, în faţa unor profesori pe care Nicolae Mihăilă îi consideră „idoli”. În cele din urmă, artistul orădean s-a aflat în situaţia de a alege între cele două mari şcoli de muzică. A ales Guildhall School of Music & Drama. Ceea ce l-a determinat să încline balanţa în favoarea acestei şcoli a fost o discuţie privată pe care a avut-o cu şeful catedrei de pian, Ronan O Hora, pe care Micul Mozart îl cunoştea doar de pe Internet. „Abia aştept să ajung la Londra să trag tare. Va trebui să studiez de trei ori mai mult decât până acum, dar voi face numai muzică”, spune Nicolae Mihăilă.
Degetele pianistului alunecă pe clape. Micul Mozart e sigur pe el. A cântat de mii de ori partiturile din faţa sa. E pregătit pentru examenul vieţii. A visat din copilărie să cânte pe marile scene ale lumii.
Acum e momentul său…
Nicolae Mihăilă are 19 ani şi este elev în clasa a XII-a, la Liceul de Artă şi student la Guildhall School of Music and Drama din Londra.
Este singurul orădean care va studia aici, la una dintre cele mai bune şcoli de muzică. Peste 4000 de candidaţi s-au înscris la audiţii. Chinezi, japonezi, coreeni, de toate naţiile. Toţi sunt dispuşi să demonstreze că merită unul dintre cele 160 de locuri scoase la concurs de prestigioasa şcoală de muzică. Audiţiile sunt programate la minut.
Imediat ce tânărul orădean a intrat în sala de audiţii, a descoperit cinci domni, pe care îi cunoştea de pe internet, „adevăraţi idoli pentru mine”, gata să-l asculte. Iniţial, tânărul pianist îşi percepe idolii ca fiind sceptici atunci când descoperă că e român, deşi artiştii din România au o cotă foarte bună în străinătate. „A fost un şoc de moment, am făcut cunoştinţă, m-au întrebat de unde vin, ce voi cânta, mi-au spus că mă vor întrerupe, că am un anumit timp să-mi prezint repertoriul. Ceva mai încolo mă aştepta un pian pe care nu am mai cântat niciodată, un Steinway de 120.000 de euro. Ştiam că acesta e un pas decisiv în viaţa mea, că trebuie să dau totul. Trebuia să fie perfect”, spune Micul Mozart.
Preludiul şi fuga de Bach, Sonata lui Beethoven, Dante Sonata de Liszt sunt piese repetate de mii de ori. Spre surprinderea sa, profesorii care trebuie să decidă dacă va fi sau nu student aici îl ascultă până la capăt şi nu îl întrerup. E cea mai lungă audiţie. O fi de bine, sau nu? Piesele prezentate au fost extrem de complexe, ele depăşesc cu mult nivelul de studiu al unui licean. După audiţii urmează interviul. Profesorii vor să se asigure că banii nu vor fi o problemă. Cursurile costă 9.000 de lire pe an. Universitatea acordă o bursă anuală pentru masă şi cazare. Dar orădeanul are planul său. Va aplica pentru un credit universitar pe care îl acordă Guvernul britanic. Condiţiile în care se poate obţine un astfel de credit pentru studii sunt extraordinare. Va începe să returneze banii peste 20 de ani, cu condiţia să aibă un salariu de 25.000 de lire. Dacă în 30 de ani nu va reuşi să returneze suma împrumutată, datoria se şterge.
Chiar dacă şeful catedrei de pian, Ronan O Hora îl asigură că a fost admis, Micul Mozart vrea să vadă confirmarea negru pe alb. Este adevărat că mult mai încrezător merge la audiţii şi la Royal Academy of Music. Rezultatul avea să-l afle doar peste aproximativ o lună. I l-a adus poştaşul. În două plicuri ce fuseseră expediate de la Londra. „I am pleased to inform you that you were successful at your recent audition at the Guildhall School of Music and Drama”. „The standard of candidates at this year s audition, combined with an unprecedented level of interest in the Academy, has been exceptional. It therefore gives me special pleasure to offer you one of the few places available in your Principal Study for entry in September 2012”. Era situaţia de care micului Mozart îi era teamă. Să fie admis la amândouă facultăţile şi să fie pus să aleagă între acestea. Discuţia cu profesorul O Hora a fost însă decisivă. Va studia la Guildhall.
Pentru toate reuşitele lui, Nicolae a ţinut să le mulţumească profesorilor săi de la Liceul de Ară, care l-au înţeles şi sprijinit, în special profesorului universitar doctor Iambor Elisabeta „cu care am făcut o echipă extraordinară şi care mi-a fost ca o mamă”, dar şi părinţilor săi care l-au sprijinit necondiţionat. Singura dorinţă a tânărului pianist este aceea de a găsi sprijin financiar şi în ţara lui, pe măsura celui oferit de britanici.
Adela Barbonţa
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!