Microsoft va face un studiu de caz la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, după ce elevii profesorilor Maria și Adrian Niță s-au remarcat la concursul național „Minecraft Education”. Din 16 elevi participanți la competiție, toți au revenit acasă cu premiu sau mențiune I.
[eadvert]
Elevii soților Niță sunt toți performanți la programare. Adrian Niță a vorbit despre activitatea de la Clubul de Minecraft de pe lângă Colegiul „Emanuil Gojdu” din Oradea.
„Clubul este înființat dinainte de Pandemie. În Pandemie, am fost obligați să ne întâlnim online, datorită condițiilor specifice. După Pandemie, începând din acest an, cursurile au fost și online și față în față. Aceasta pentru că nu toți au reușit să participe, orarul nu s-a potrivit la toată lumea, și astfel am convenit ca perioada de întâlnire să fie seara, iar serile ni le-am petrecut față în față pe platforma Teams”, a spus prof. Adrian Niță.
Parc de distracții
Tema concursului a fost realizarea unui parc de distracții. Pentru ei a fost o mare provocare întrucât mulți dintre ei nu au văzut parcuri de distracții în realitate și astfel au trebuit să se documenteze pentru a putea ști ce cuprinde un parc de distracții, a dezvăluit coordonatorul Clubului de Minecraft din Oradea.
„Am primit tema de concurs, am stabilit care ar fi elementele importante pentru un parc de distracții. Am stabilit că elementele trebuie programate astfel încât să funcționeze. De pildă, roller coaster-ul, să te poți urca în el și să te plimbi, dacă e un tunel al groazei, să ai o mașină cu care să-l parcurgi, lacuri etc. Deci, nimic nu a fost static. Aici s-a dovedit abilitatea și creativitatea fiecăruia dintre ei – și în ceea ce privește contruirea unui parc, dar și partea de programare”, a explicat prof. Adrian Niță.
La concurs au participat copii din clasele a V-a până în clasa a XI-a. Ei sunt pasionați de mici de minecraft. Cum Colegiul Național „Emanuil Gojdu” face parte din „patrimoniul” Microsoft, în baza unui contract, elevii au acces nelimitat la programul minecraft și astfel au putut să își dezvolte abilitățile, cunoștințele și să le pună în practică – explică profesorul Adrian Niță.
„Suntem fericiți că în urma acțiunilor lor au ieșit lucruri frumoase. În afară de acest proiect, copiii au trebuit să creeze și film de prezentare – fiecare, cu sunet. Am făcut încercări și nu s-a dovedit a fi așa simplu. E ca atunci când stai și vizionezi în film. Nu știi care e munca din spatele unui film. S-au lămurit și ei că poți să faci o «bâlbă» și atunci trebuie să reiei iar filmul sau să tai și să adaugi. Dar până la urmă au reușit să creeze parcul de distracții și filmul de prezentare și acestea au fost trimise juriului național”, a mai agăugat Niță.
Din șase premii puse în concursul național, patru le-au luat copiii de la Gojdu. Totodată, ei au primit și 13 mențiuni I. Pentru acest fapt, reprezentanții Microsoft vor veni la Oradea pentru a descoperi ce stă în spatele acestui succes.
„Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat niciodată și cei de la Microsoft România au promis că vor face un reportaj la fața locului pentru a vedea care sunt motivele, bineînțeles pozitive, pentru care luăm atâtea premii”, a anunțat Adrian Niță.
Mentori pentru noii veniți
Acesta a spus că elevii care au fost premiați vor deveni mentori pentru noii veniți în Clubul de Minecraft. „O să popularizăm cercul acesta pentru a aduce noi doritori și profităm de cunoștințele celor care au luat premii, ca să fie mentori pentru cei mici”, a spus profesorul de informatică de la Gojdu.
Bogdan Tudor este elevul care a obținut locul I la Minecraft Education, iar Iulia Bodea (12 ani), mențiunea I pe țară. Atât pentru Bogdan, cât și pentru Iulia aceasta a fost prima participare la acest concurs.
„Eu am programat mai multe misiuni, mai multe MPC-uri. Parcul distracții l-am făcut într-un stil medieval, pentru că e singurul stil la care mă pricep în construcție. Încă nu le-am exersat pe restul, doar că mie îmi place să fac cetăți. Concursul mi s-a părut o idee bună, pentru că promovând acest joc, poți să exersezi și partea teoretică învățată la școală”, a declarat Bogdan Tudor.
Iulia Bodea este încântată că prin minecraft poate să programeze, să facă diverse coduri și că poate își exerseze creativitatea și imaginația.
„Am avut foarte mult lucru în echipă. În fiecare seară ne întâlneam la ora 19, aproape în fiecare săptămână, pe platforma Microsoft Teams. Domnul Niță vedea în ce stadiu ne sunt proiectele, iar dacă cineva avea o idee bună și putea fi promovată și în alt proiect, o foloseam”, a declarat Iulia Bodea.
Cercul este frecventat de 25-30 de copii la Clubul de Minecraft. Ei vor participa în această vacanță la o școală de vară în informatică. În cadrul acesteia, ei vor face programare în mai multe limbaje, minecraft, roboți, concursuri și multe altele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!